Osoba, ktorá doplnila text Orbánovho rozhovoru v tlači, nie je známa

NETKY.SK • 28 December 2016, 18:37 • 2 min
Osoba, ktorá doplnila text Orbánovho rozhovoru v tlači, nie je známa

BUDAPEŠŤ - Maďarská polícia pokračuje v intenzívnom pátraní po osobe stojacej za škandalóznym svojvoľným doplnením textu rozhovoru, ktorý premiér Viktor Orbán poskytol pre vianočné vydanie župného denníka Fejér Megyei Hírlap.

slovakia

left justify in out

Po utorkových výsluchoch na kriminálnej polícii padli v kauze aj prvé hlavy. Vedenie príslušného vydavateľského domu reagovalo na aféru okamžitým odvolaním šéfredaktorky periodika Napló z Veszprému Bernadette F. Némethovej, zodpovednej redaktorky denníka Fejér Megyei Hírlap Csilly Hajnalovej, redaktora Ernöa Klecsku, ako aj digitálneho šéfredaktora a digitálneho manažéra periodika Zoltána D. Zajácza a Gábora Földesiho.

Premiér poskytol rozhovor, ktorý mal byť centrálne zredigovaný, pre 12 regionálnych periodík skupiny Mediaworks blízkej vláde. Na stránkach Fejér Megyei Hirlap sa však interview objavilo so "satirickými" doplnkami neznámeho pôvodu, za ktorými môže stáť niektorý zo spolupracovníkov alebo neznámy hacker. Práve po tejto osobe sa teraz pátra. Vyšetrovanie doteraz preukázalo, že do redakčného systému spomínaného župného denníka prenikol ktosi cez počítač regionálnych novín Napló patriacich tiež do skupiny Mediaworks, čo vysvetľuje personálne dôsledky i v tejto redakcii.

Po zásahoch do textu rozhovoru sa Orbánove myšlienky obohatili o niekoľko viet, tak napríklad v pasáži, v ktorej hovoril o tom, že si vláda vypýtala názor ľudí, neznámy autor doplnil: "...aj keď nás nezaujímal."

Na mieste, na ktorom predseda maďarskej vlády hovoril o tom, že i v rokoch 2017 a 2018 sa budú priebežne zvyšovať platy zdravotných sestier, sa objavil dodatok: "Zvyšovať sa bude aj počet nemocničných mŕtvol."

Viktor Orbán hovoril v rozhovore o tom, že sa obvinenie z korupcie stalo v plnej miere obvyklým prostriedkom na politickú diskreditáciu. Niekto k tomu však doplnil ešte slová: "Aj my ho využívame."

Aj v pasáži, v ktorej premiér vinšuje spoluobčanom, sa objavil dodatok, v zmysle ktorého si Orbán želá, "aby sa čo najviac ľudí vrátilo k pohanskému výkladu Vianoc".

Interné skúmanie pozadia kauzy pokračuje a má podľa dostupných informácií už čiastkové výsledky, o ktorých však zodpovední zatiaľ nechcú hovoriť. Niet však pochýb, že skupina, ktorá sa iba nedávno dostala do vlastníctva firmy blízkej Orbánovmu priateľovi Lörincovi Mészárosovi, výrazne sprísni zabezpečenie redakcií a ich systémov pred manipulatívnymi zásahmi zvonku i zvnútra.




 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies