OSN zvýšila odhad rastu svetovej ekonomiky v tomto aj v budúcom roku

NETKY.SK • 18 Máj 2018, 13:58 • 2 min
OSN zvýšila odhad rastu svetovej ekonomiky v tomto aj v budúcom roku

NEW YORK - Svetová ekonomika bude v rokoch 2018 a 2019 rásť rýchlejšie, ako sa očakávalo ešte vlani. Uviedla to vo svojej najnovšej prognóze Organizácia Spojených národov, ktorá aktuálne predpovedá globálnej ekonomike expanziu o 3,2 %.

slovakia

left justify in out

"Rast svetovej ekonomiky prekračuje odhady a teraz sa očakáva, že sa globálny hrubý domáci produkt (HDP) v tomto roku a v roku 2019 zvýši o viac ako 3 %," konštatuje správa OSN.

 

Podľa OSN tento odhad odráža silný rast hospodárstva vyspelých aj rozvíjajúcich sa štátov a všeobecne priaznivé investičné podmienky.

Najnovšie čísla ukazujú, že OSN zvýšila svoju prognózu pre tento rok o 0,2 % a o 0,1 % v roku 2019 oproti predchádzajúcim predpovediam z konca roka 2017.

 

"Rast svetového obchodu sa takisto zrýchlil, čo odráža zvyšovanie globálneho dopytu," píše sa v správe. Elliott Harris, zástupca generálneho tajomníka OSN pre hospodársky rozvoj, uviedol, že multilateralizmus, ktorý čelí čoraz väčšej kritike vo svete, "nie je voľbou, ale je to nevyhnutnosť".

 

Správa, ktorá zjavne mieri na amerického prezidenta Donalda Trumpa, varuje, že "posun od jednoznačnej podpory multilaterálneho obchodného systému, k obchodnými bariéram a odvetným opatreniam, ohrozuje silu a udržateľnosť globálneho rastu s potenciálne veľkými dôsledkami, najmä pre rozvíjajúce sa ekonomiky."

 

Na záver sa v dokumente zdôrazňuje nebezpečenstvo "zvýšenia nerovnosti a obnovenia rastu emisií uhlíka".



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona