OSN zvažuje stiahnutie vojenských mierových síl z Haiti

NETKY.SK • 10 Február 2017, 07:05 • 2 min
OSN zvažuje stiahnutie vojenských mierových síl z Haiti

NEW YORK - Organizácia Spojených národov zvažuje stiahnutie vojenských posádok zo svojej mierovej misie na Haiti.

slovakia

left justify in out

Vyhlásil to dnes námestník generálneho tajomníka OSN Hervé Ladsous. Podľa agentúry Reuters to naznačuje možné skrátenie jednej z najdlhších a najkritizovanejších misií svetovej organizácie.

 

Misia, známa aj pod akronymom MINUSTAH, je v tejto karibskej krajine nasadená od roku 2004, keď povstanie viedlo k zosadeniu vtedajšieho prezidenta Jeana-Bertranda Aristideho a jeho následnému odchodu do exilu. MINUSTAH je jedinou mierovou misiou OSN v oblasti Severnej a Južnej Ameriky.

 

Krajina čelila dvojročnej kríze až do posledných volieb a inaugurácie prezidenta Jovenela Moiseho. Haiti postihli aj závažné prírodné katastrofy vrátane zemetrasenia v roku 2010 a vlaňajšieho hurikánu Matthew. Ozbrojenému konfliktu sa však krajina už dlhodobo vyhýba.

 

Ladsous zdôraznil, že úspešným zavŕšením nedávnych volieb, vymenovaním prezidenta a obnovou policajných síl sa posilnila haitská ústava.

 

Misia sa však stretla aj s kritikou v súvislosti so sexuálnym zneužívaním a rozšírením epidémie cholery, ktorú do krajiny zavliekli po zemetrasení členovia mierovej misie.

 

Bezpečnostná rada OSN, ktorá schvaľuje jednotlivé misie, minulý rok v októbri obnovila MINUSTAH na šesť mesiacov, a nie na rok, ako býva zvykom, čo je podľa pozorovateľov signálom možnej zmeny. Generálny tajomník OSN António Guterres zváži prípadné kroky do 15. marca; očakáva sa, že BR OSN rozhodne v apríli.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies