OSN žiada zjednodušenie kontrol na dovoz palivových látok do Jemenu

NETKY.SK • 15 Máj 2015, 13:35 • 2 min
OSN žiada zjednodušenie kontrol na dovoz palivových látok do Jemenu

ŽENEVA - Humanitárny koordinátor OSN pre Jemen Johannes van der Klaauw vyzval dnes koalíciu pod vedením Saudskej Arábie, aby zjednodušila kontroly a urýchlila prísun životne dôležitého obchodného a humanitárneho tovaru do Jemenu.

slovakia

left justify in out

Dovoz paliva do Jemenu je podľa neho mimoriadne podstatný na fungovanie generátorov v nemocniciach, čerpadiel na vodu a tamojšieho kanalizačného

systému. Klaauw to povedal na porade Úradu OSN pre koordináciu humanitárnych záležitostí (OCHA) v Ženeve prostredníctvom audiospojenia z jemenskej metropoly Saná.
     

"Zbrojné embargo a systém kontrol sú dôsledkom toho, že do tejto krajiny sa už nedostáva ani komerčný tovar, dovážaný či už letecky, alebo po mori," vysvetlil Klaauw, ktorého citovala agentúra Reuters. 
     

Tento kontrolný systém sa podľa neho musí zjednodušiť a zrýchliť, aby sa obnovil obchodný a na prvom mieste humanitárny dovoz pohonných látok a tiež aj potravín a životne dôležitých potrieb. 
     

Napriek päťdňovému humanitárnemu prímeriu, ktoré sa začalo vo štvrtok, pokračujú v niektorých oblastiach vrátane miest Aden a Taíz na juhozápade Jemenu boje a prestrelky, čo bráni humanitárnym pracovníkom v prístupe k civilistom.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies