OSN žiada kompetentné strany, aby sa konflikt v pásme Gazy zmiernil

NETKY.SK • 29 Marec 2019, 15:34 • 2 min
OSN žiada kompetentné strany, aby sa konflikt v pásme Gazy zmiernil

JERUZALEM - Organizácia Spojených národov vyzýva Izrael a militantné hnutie Hamas, ktoré operuje v pásme Gazy, aby v predvečer prvého výročia začiatku konania pravidelných protestov v pohraničí zabránili zvyšovaniu násilia.

slovakia

left justify in out

Jamie McGoldrick, Koordinátor humanitárnej pomoci, ktorý pôsobí na tomto území, sa počas dnešného dňa vyslovil, že už rok trvajúce demonštrácie mali vplyv na "závratný" počet ľudských životov. Mieril tým najmä na deti v pásme Gazy.

 

img

 

Izraelská armáda podľa dostupných informácii zabila počas spomenutých protestov už takmer 200 Palestínčanov vrátane 40 detí. Zranených bolo takmer 29 000 palestínskych Arabov. Z nch prišlo o život viac ako 7000 v dôsledku streľby izraelských vojakov, ktorí používali muníciu pozostávajúcu z ostrých nábojov.

 

Veľký počet obetí na strane Palestínčanov, ktorí navyše neboli ozbrojení, je dôkazom toho, že Izrael používa až priveľku silu.

 

 

Protestami v zahraničí sa humanitárna pomoc následne v pásme Gazy zhoršila, čím sa vyvinul väčší nátlak na systém zdravotnej starostlivosti. Ten je v dôsledku 11 rokov trvajúcej izraelsko-egyptskej blokády už i tak preťažený. Pri príležitosti prvého výročia protestov pri hraniciach medzi Izraelom a Hamasom ovládaného pásma Gazy sa očakáva účasť desiatok tisíc Palestínčanov.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona