Do svojich domovov sa vrátilo viac ako 440-tisíc vysídlených Sýrčanov

NETKY.SK • 30 Jún 2017, 18:43 • 2 min
Do svojich domovov sa vrátilo viac ako 440-tisíc vysídlených Sýrčanov

ŽENEVA - Viac ako 440.000 vnútorne vysídlených Sýrčanov sa vrátilo v prvej polovici roka do svojich domovov. Informoval o tom dnes Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR).

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Navyše, viac ako 31.000 Sýrčanov, ktorí ušli do susedných krajín, sa v tomto časovom období vrátilo domov. Nárast súvisí s tým, že ľudia pátrajú po svojich príbuzných a kontrolujú, v akom stave je ich majetok, ktorý doma zanechali, uviedol v Ženeve hovorca UNHCR Andrej Mahečič.

 

Iba v niektorých prípadoch sa utečenci vracajú v dôsledku zlepšenej bezpečnostnej situácie. Najviac sa vracajú do oblastí Aleppa, Hamá, Homsu a Damasku. UNHCR sa domnieva, že podmienky pre utečencov pre bezpečný a dôstojný návrat nie sú zatiaľ v 

 

Sýrii vyhovujúce, aj keď pokračujúce úsilie OSN vyjednať mier dáva určitú nádej, konštatoval Mahečič a dodal, že nie je isté, či pokles násilností v oblastiach, kam sa vracajú, vydrží. Ľudia majú okrem toho po návrate ťažkosti zarobiť si na živobytie, trpia nedostatkom jedla, nedostatkom verejných služieb a problémom sú aj zničené školy.

 

Súčasný trend je nízky v porovnaní s celkovým počtom ľudí, ktorí utiekli pred vojnovým konfliktom. Približne 6,3 milióna ľudí je v Sýrii vnútorne vysídlených, zatiaľ čo päť miliónov zostáva v susedných krajinách a v severnej Afrike. Odhadom 900.000 osôb požiadalo o azyl v Európe.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies