OSN vyzýva Saudskú Arábiu na prepustenie ľudskoprávnych aktivistov

NETKY.SK • 10 Júl 2014, 18:53 • 2 min
OSN vyzýva Saudskú Arábiu na prepustenie ľudskoprávnych aktivistov

ŽENEVA - Vysoká komisárka OSN pre ľudské práva Navi Pillayová vyzvala vo štvrtok Saudskú Arábiu, aby prepustila aktivistov, ktorí boli zatknutí za mierové požadovanie ľudských slobôd.

slovakia

left justify in out

Apelovala tiež na zastavenie bičovania a vyšetrenie zlého zaobchádzania s nimi. Pillayová, členka Rady OSN pre ľudské práva, v zriedkavom stanovisku kritizujúcom kráľovstvo vyjadrila tiež zdesenie nad "neľútostným potrestaním" prominentného právnika Valída Abú al-Chaíra. Ten dostal v nedeľu 15 rokov za podkopávanie štátneho zriadenia a urážku súdnictva. "Prípad Abú al-Chaíra je jasnou ilustráciou pokračujúceho trendu prenasledovania saudskoarabských ochrancov ľudských práv. Vyzývam saudskoarabské úrady, aby okamžite prepustili všetkých zadržiavaných v súvislosti s mierovým presadzovaním ľudských práv," uviedla Pillayová.

 

Al-Chaír je vyhláseným kritikom autoritatívneho zriadenia v arabskej krajine. Obvinenia voči nemu zahŕňali aj nelojálnosť ku kráľovi, nerešpektovanie úradov, vytvorenie nepovoleného združenia či poburovanie verejnej mienky. Jeho hnev vyvolal najmä nový protiteroristický zákon prijatý začiatkom roka. Norma sa stretla so všeobecnou medzinárodnou kritikou označujúcou zákon za prostriedok na umlčanie opozície. 

 

Púštne kráľovstvo bohaté na ropu je dlhodobým terčom kritiky zo strany ľudskoprávnych organizácií. Tie mu vyčítajú nedržiavanie základných práv a slobôd. Príkladom je fakt, že Saudská Arábia je jediná krajina na svete, ktorá zakazuje ženám šoférovať. Navyše musia byť na verejnosti zahalené od hlavy po päty.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies