OSN vyzvala Turecko, aby vyšetrilo správy o mučení a zabíjaní v kurdskom regióne

NETKY.SK • 13 Máj 2016, 14:40 • 2 min
OSN vyzvala Turecko, aby vyšetrilo správy o mučení a zabíjaní v kurdskom regióne

ŽENEVA - Turecko by malo neodkladne predviesť pred spravodlivosť svojich pracovníkov, ktorí počas nedávnej vládnej protiteroristickej operácie v kurdských oblastiach na juhovýchode krajiny podľa obvinení mučili väzňov a zabíjali civilistov. Vyhlásil to dnes v Ženeve Výbor Organizácie Spojených národov proti mučeniu.

slovakia

left justify in out

"Výbor vážne znepokojilo množstvo dôveryhodných správ o účasti predstaviteľov vládnych zložiek na mučení a zlom zaobchádzaní so zadržanými," vyhlásil dnes výbor pre preskúmaní, či Turecko koná v súlade s Dohovorom OSN proti mučeniu a inému krutému, neľudskému alebo ponižujúcemu zaobchádzaniu alebo trestaniu.

 

Orgán OSN taktiež vyzval Turecko, aby okamžite vyšetrilo zabíjanie - vrátanie medializovaného incidentu z vlaňajšieho septembra, keď policajní ostreľovači zabili dve neozbrojené ženy v kurdskom meste Cizre (v kurdčine Džizír).

 

Turecké protiteroristické zákony sú podľa agentúry DPA v súčasnosti centrom sporu medzi Ankarou a Bruselom. Európska únia, skôr než zaručí Turkom možnosť bezvízového cestovania do eurobloku, žiada, aby Ankara upravila tieto normy v súlade s európskymi štandardami.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies