OSN vyzvala na rozmiestnenie 400-tisíc sýrskych utečencov v Turecku po svete

NETKY.SK • 4 Marec 2016, 14:56 • 2 min
OSN vyzvala na rozmiestnenie 400-tisíc sýrskych utečencov v Turecku po svete

BRUSEL - Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) dnes uviedol, že 400.000 sýrskych utečencov v Turecku by malo byť prerozdelených po svete, čo by pomohlo uľahčiť záťaž tejto krajine.

slovakia

left justify in out

Riaditeľ európskej kancelárie UNHCR Vincent Cochetel povedal, že utečenci by mohli byť prerozdelení z Turecka počas najbližších dvoch rokov, a vyzval Európsku úniu, Rusko a USA, aby v tejto veci urobili viac, informovala tlačová agentúra AP.


Na pôde Turecka sa v súčasnosti nachádzajú vyše dva milióny utečencov. Podľa Cochetela bolo vlani presídlených z Turecka iba 7500 utečencov, z toho 1100 Sýrčanov.


Výzvu vydal UNHCR v čase, keď sa EÚ pokúša vracať do Turecka viac migrantov, ktorí stále prichádzajú do Grécka.


UNHCR kritizoval lídrov EÚ za to, že varovali migrantov pred cestou do Európy. "Nepríjemnou pravdou je, že utečenci naďalej prichádzajú do Európy, pretože v susedstve Európy prebiehajú vojny," povedal dnes Cochetel reportérom v Bruseli. Podľa jeho slov pochádza "91 percent z ľudí, ktorí prichádzajú do Grécka, z troch hlavných kríz" v Sýrii, Iraku a Afganistane. Takmer polovicu z nich tvoria Sýrčania.


Predseda Európskej rady Donald Tusk vo štvrtok varoval "všetkých potenciálnych ilegálnych ekonomických migrantov, nech pochádzajú odkiaľkoľvek: Nechoďte do Európy".

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies