OSN vyzvala na prešetrenie násilia v brazílskej väznici Pedrinhas

NETKY.SK • 8 Január 2014, 18:31 • 2 min
OSN vyzvala na prešetrenie násilia v brazílskej väznici Pedrinhas

RIO DE JANEIRO - Organizácia Spojených národov (OSN) dnes požiadala o "okamžité, nezaujaté a účinné" vyšetrenie vlny násilia, ktoré sužuje brazílske väzenské zariadenie Pedrinhas na severe krajiny. Boje medzi konkurenčnými frakciami tamojších väzňov si totiž za minulý rok vyžiadali 62 obetí na životoch, informovala agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Výzva úradu vysokého komisára OSN pre ľudské práva prišla krátko po tom, ako brazílsky denník Folha de S. Paulo v utorok na svojej webovej stránke zverejnil dvojminútové video, na ktorom je vidno trestancov oslavujúcich smrť trojice spoluväzňov, ktorým sťali hlavu počas potýčok v decembri minulého roka.

Národná justičná rada vo svojej nedávnej správe označila Pedrinhas za jedno z najnásilnejších väzení v krajine a dodala, že úrady nad ním stratili kontrolu. Zároveň sa zvýšil počet obvinení zo sexuálnych deliktov zo strany väzňov voči ženským členom ich rodín, ktoré prichádzajú do zariadenia na návštevy.

Podmienky v brazílskom väzenskom systéme ostro odsúdili taktiež medzinárodné ľudskoprávne organizácie Human Rights Watch (HRW) a Amnesty International (AI). Zariadenia na výkon trestu v najväčšej krajine juhoamerického svetadielu majú kapacitu 306.497 miest. Ku koncu roku 2011 v nich však bolo umiestnených 514.582 trestancov. Projekt rozšírenia kapacít, ktorý by mal čiastočne vyriešiť tento pálčivý problém, zavŕšia koncom roka.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona