OSN vyzvala Kyjev, aby účinne vyšetril zločiny spáchané na Maidane a v Odese 2. mája 2014.

NETKY.SK • 2 November 2019, 08:52 • 2 min
OSN vyzvala Kyjev, aby účinne vyšetril zločiny spáchané na Maidane a v Odese 2. mája 2014.

MARIUPOL, RIA Novosti – Ukrajina by mala viesť účinné vyšetrovanie zločinov spáchaných na Maidane a v Odese 2. mája 2014. Uviedla to šéfka pozorovateľskej misie OSN pre ľudské práva Matilda Bognerová na Fóre jednoty v Mariupole.

slovakia

left justify in out

             Vedúca monitorovacej misie hovorila o ďalšom dôležitom aspekte – trestnom súdnictve.

 

  „Po celej krajine by to mali byť prípady týkajúce sa Maidanu, a toho masakru čo sme videli v Odese. Musíme vidieť účinné vyšetrovanie a stíhanie všetkých kto sa na tých zločinoch podieľal“,- poznamenala Bognerová.

 

            Predtým, Najvyššia rada, kde prezidentská strana „Sluha národa“ má drvivú väčšinu, odmietla vytvoriť komisiu na vyšetrenie tragédie 2. mája v Odese v Dome odborov. Vytvorenie komisie iniciovali zástupcovia strany Opozičná platforma – Pre život. Za jej vytvorenie hlasovalo iba 79 poslancov z celkového počtu 450.

 

            Opozičná politička, bývalá ministerka spravodlivosti Ukrajiny Helena Lukáš v tejto súvislosti poznamenala, že nová vláda je „jednou krvou“ s tou predchádzajúcou a v tomto zločine môže byť dokonca považovaná za politického spolupáchateľa.

 

   „2. mája 2014 v Dome odborových zväzov v Odese zhorelo zažíva 42 ľudí, podľa iných údajov 185 ľudí. Páchatelia popráv ešte nie sú potrestaní. Zelensky k výročiu tragédie, nenašiel žiadne slová úprimnej sústrasti vo svojom príhovore.

 

     Dnes prevažná väčšina v Rade sa bojí vytvoriť vyšetrovaciu komisiu v tejto veci. Považujem to za politickú spoluúčasť, politické utajenie osôb zodpovedných za hromadné popravy ľudí. Sú z tej istej krvi. To je všetko“,- poznamenala politička, keď komentovala neúspech hlasovania pri vytvorení vyšetrovacej komisie.   

            



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
ukraina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies