OSN vyzvala Čínu, aby prestala s mučením väznených osôb

NETKY.SK • 9 December 2015, 17:16 • 2 min
OSN vyzvala Čínu, aby prestala s mučením väznených osôb

ŽENEVA - Výbor OSN proti mučeniu (CAT) vyzval dnes Čínu, aby upustila od mučenia zadržaných osôb na policajných staniciach a vo väzeniach a aby zatvorila tajné väznice.

slovakia

left justify in out

CAT vyslovil znepokojenie nad smrťou viacerých politických väzňov vo väzbe, ako aj nad prenasledovaním právnikov čínskymi orgánmi. Vo väzbe naďalej zostáva najmenej 25 z 200 osôb vykonávajúcich právnickú prax, ktorých čínske úrady zatkli od júla tohto roku.

 

Desaťčlenný výbor vyzval Peking, aby v priebehu jedného roka zverejnil, ako postupuje v plnení ustanovení medzinárodného Dohovoru proti mučeniu a inému krutému, neľudskému či ponižujúcemu zaobchádzaniu alebo trestaniu.

 

"Výbor je aj naďalej vážne znepokojený sústavnými správami poukazujúcimi na skutočnosť, že mučenie a zlé zaobchádzanie je nedeliteľnou súčasťou trestného práva, ktoré sa až príliš spolieha na priznanie ako (právny) základ pre rozsudok," uvádza sa v správe výboru.

 

Hovorkyňa čínskeho ministerstva zahraničných vecí Chua Čchun-jing na dnešnom pravidelnom brífingu uviedla, že Čína je zástancom právneho štátu a vyvíja nesmierne úsilie vo všetkých ohľadoch vrátane odmietania mučenia.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies