OSN vytvorila pracovné skupiny, ktoré majú pomôcť riešiť konflikt v Sýrii

NETKY.SK • 22 September 2015, 14:21 • 2 min
OSN vytvorila pracovné skupiny, ktoré majú pomôcť riešiť konflikt v Sýrii

ŽENEVA - Generálny tajomník OSN Pan Ki-mun vymenoval šéfov štyroch pracovných skupín pre urovnanie konfliktu v Sýrii.

slovakia

left justify in out

S odvolaním sa na OSN o tom informovala agentúra Reuters, podľa ktorej to môže naznačovať krok smerom k rokovaniam o realizácii mierového plánu pre Sýriu uzavretého v Ženeve v roku 2012.

 

Pracovné skupiny vedú Jan Egeland, Nicolas Michel, Volker Perthes a Birgitta Holst Alaniová, spresnil úrad splnomocnenca OSN pre Sýriu Staffana de Misturu.

Jan Egeland, šéf Nórskej rady pre utečencov, bude viesť pracovnú skupinu na riešenie bezpečnostných otázok, zatiaľ čo bývalý diplomat OSN Nicolas Michel povedie tím pre politické a právne záležitosti.

 

Volker Perthes, riaditeľ Nemeckého inštitútu pre medzinárodné a bezpečnostné záležitosti, bol vymenovaný za šéfa pracovnej skupiny pre vojenské a bezpečnostné záležitosti, ktorá bude rokovať aj o opatreniach zameraných na boj s terorizmom. Švédska diplomatka Birgitta Holst Alaniová bude viesť skupinu odborníkov na služby pre verejnosť, rekonštrukciu a rozvoj.

 

De Mistura prišiel s myšlienkou vytvoriť takéto pracovné skupiny ešte v júli s tým, že by mohli vytvoriť rámec dokumentu vypracovaného samotnými Sýrčanmi a stanovujúceho modely vládnutia počas prechodného obdobia, stanoviť pravidlá vnútrosýrskeho dialógu, vypracovať návrh ústavy a dočasných justičných orgánov.

 

Dnešnému oznámeniu predchádzali dva mesiace rokovaní, do ktorých sa zapojili aj zástupcovia v Sýrii bojujúcich strán a desiatky ďalších subjektov zainteresovaných na ukončení sýrskej krízy.

 

Tá si podľa bilancie OSN vyžiadala už viac ako 250.000 obetí na životoch: pred bojmi v Sýrii ušli do zahraničia asi štyri milióny osôb a ďalších 7,6 milióna ľudí sa presídlilo v rámci krajiny.

 

Doterajšie diplomatické pokusy o ukončenie občianskej vojny v Sýrii - známe aj ako Ženeva-1 a Ženeva-2 podľa dejiska mierových rokovaní - neboli korunované úspechom.

 

Nové pracovné skupiny majú poskytnúť Sýrčanom platformu na riešenie závažných tém, uviedol de Mistura. Pripustil síce, že nejde o žiadnu novinku, ale upozornil, že doteraz diskusiám chýbal vnútrosýrsky aspekt. Uviedol, že účasť Sýrčanov na celom procese je najdôležitejšia, ale zdôraznil aj potrebu "robustnej medzinárodnej a regionálnej pomoci".

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies