OSN vyhlásila 19. november za Svetový deň toaliet

NETKY.SK • 25 Júl 2013, 10:04 • 2 min
OSN vyhlásila 19. november za Svetový deň toaliet

NEW YORK - Valné zhromaždenie OSN v New Yorku vyhlásilo 19. november za Svetový deň toaliet, aby zameralo pozornosť na kritickú situáciu 2,5 miliardy ľudí, ktorí nemajú takú nevyhnutnosť ako záchod. Informovala o tom tlačová agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Podľa OSN šesť zo sedem miliárd obyvateľov našej planéte má mobilný telefón - ale iba 4,5 miliardy ľudí má dostupnú toaletu alebo latrínu (suchý záchod).

Rezolúcia Valného zhromaždenia, schválená v stredu všetkými prítomnými, vyzýva 193 členských štátov OSN, aby propagovali zmenu návykov, prijali politiku na zlepšenie dostupnosti hygieny a skoncovali s vyprázdňovaním čriev v otvorených priestoroch, ktoré je hlavnou príčinou hnačkových ochorení.

Zástupca generálneho tajomníka OSN Jan Eliasson uviedol, že každoročné pripomínanie si Svetového dňa toaliet "bude musieť trvať dlho, kým si zvýši povedomie o tom, že všetky ľudské bytosti musia mať prístup k hygiene a sanite".



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona