OSN vyberá nového generálneho tajomníka, každá členská krajina môže navrhnúť svojho kandidáta

NETKY.SK • 6 Február 2021, 09:50 • 2 min
OSN vyberá nového generálneho tajomníka, každá členská krajina môže navrhnúť svojho kandidáta

BRATISLAVA - Organizácia Spojených národov (OSN) v piatok odštartovala proces výberu svojho nového generálneho tajomníka.

slovakia

left justify in out

Všetkých 193 členských krajín požiadala, aby navrhli svojho kandidáta na tento post. Proces oficiálne spustili virtuálnym podpisom listu predseda Valného zhromaždenia OSN Volkan Bozkir a britská veľvyslankyňa pri OSN Barbara Woodward.

 

Súčasný generálny tajomník OSN António Guterres, ktorého funkčné obdobie vyprší 31. decembra, minulý mesiac vyhlásil, že sa bude uchádzať o druhé päťročné obdobie. Podporil ho už napríklad britský premiér Boris Johnson.

Honduraská veľvyslankyňa pri OSN Mary Elizabeth Flores Flake poslala členom OSN list, v ktorom ich upozornila na to, že organizáciu zatiaľ nikdy neviedla žena. Zároveň ich požiadala, aby predstavili svoje kandidátky.

Uznesenie Valného zhromaždenia z roku 2015 zmenilo dovtedy z veľkej časti tajný výber generálneho tajomníka na otvorenejší a transparentnejší proces.

 

Členským krajinám umožnilo po prvý raz vidieť základné informácie o všetkých kandidátoch a stretnutie s nimi na zasadnutiach.

V roku 2016 kandidovalo sedem žien a šesť mužov. Zvolenie Guterresa znepokojilo ženy, ktoré chceli prelomiť "mužské vedenie organizácie" a tiež východnú Európu, ktorá nikdy nemala na poste človeka z tohto regiónu.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies