OSN víta rozhovory medzi oboma Kóreami, ktoré môžu budovať vzájomnú dôveru

NETKY.SK • 11 Január 2018, 07:27 • 2 min
OSN víta rozhovory medzi oboma Kóreami, ktoré môžu budovať vzájomnú dôveru

NEW YORK - Bezpečnostná rada Organizácie Spojených národov (BR OSN) víta rozhovory medzi oboma Kóreami s tým, že môžu otvoriť "možnosti budovania dôvery na Kórejskom polostrove".

slovakia

left justify in out

BR OSN vo svojom stredajšom vyhlásení vyjadrila nádej, že dialóg medzi Severnou a Južnou Kóreou uvoľní napätú situáciu a bude viesť k denuklearizácii na polostrove.

 

Rada vydala vyhlásenie po skončení zasadnutia, o ktoré požiadali Švédsko a Poľsko v súvislosti so stretnutím vysokých predstaviteľov Severnej a Južnej Kórey.

 

Švédsky veľvyslanec pri OSN Olof Skoog po zasadnutí uviedol, že čo sa týka rozhodnutia KĽDR zúčastniť sa februárových zimných olympijských hrách v juhokórejskom Pjongčangu, ide o pozitívny posun. Skoog privítal dohodu oboch krajín o uskutočnení spoločných rozhovorov o vojenských otázkach a zriadení priamej vojenskej linky s tým, že ide o dôležité kanály ako "zabrániť nedorozumeniam a uvoľniť napätú situáciu".

 

Počas prvých oficiálnych rozhovorov od roku 2015 sa obe kórejské delegácie v utorok v Pchanmundžome dohodli na zriadení priamej vojenskej linky a začatí spolupráce a rozvoji vzťahov prostredníctvom rokovaní na rozličných úrovniach. Rozhovory sa konali v tzv. Dome mieru, ktorý sa nachádza na juhokórejskej strane demarkačnej línie. Severokórejský vodca Kim Čong-un a juhokórejský prezident Mun Če-in mohli priebeh stretnutia sledovať naživo a mohli doň zasiahnuť prostredníctvom horúcej linky.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona