OSN varuje: Zmena klímy stojí aj za nedostatkom potravín!

NETKY.SK • 8 August 2019, 11:38 • 2 min
OSN varuje: Zmena klímy stojí aj za nedostatkom potravín!

ŽENEVA - Ľudstvo by sa malo čo najskôr zamyslieť nad tým, akým spôsobom sa snaží pre seba zabezpečiť potravu. Treba sa zamerať na pastviny a lesy s cieľom vyhnúť sa nedostatkom potravy zapríčinením klimatických zmien. Takto sa počas dnešného dňa vyjadril Medzivládny panel o zmene klímy (IPCC).

slovakia

left justify in out

Vedci upozorňujú na nárast teploty nad zemským povrchom a varujú, že svet čelí hrozbe sucha, lesných požiarov, topeniu Antarktídy a nevyváženému zásobeniu potravinami.

 

img

 

Poľnohospodárstvo, lesné hospodárstvo a ďalšie ľudské činnosti využívajúce pôdu zodpovedajú za 23 % emisií skleníkových plynov vytvorených ľuďmi. IPCC podporuje celosvetový posun smerom k rastlinnej strave a menej mäsa, čo by mohlo znížiť emisie skleníkových plynov z chovu hospodárskych zvierat a uvoľniť pôdu na jej udržateľnejšie využitie.

 

img

 

Panel takisto vyzval na obmedzenie strát a odpadu z potravy určenej na konzumáciu - tie podľa odhadov spôsobujú najmenej osem percent ľuďmi vyprodukovaných emisií skleníkových plynov. Výsledkami správy sa majú zaoberať svetoví lídri na klimatickom summite OSN 23. septembra v New Yorku.

 

img

 

IPCC v októbri 2018 varoval, že obmedzenie globálneho otepľovania na 1,5 stupňa v porovnaní s obdobím pred nástupom priemyslu je možné len prostredníctvom "rýchlych, ďalekosiahlych a bezprecedentných zmien".

 

DPA pripomína, že cieľom parížskej klimatickej dohody z decembra 2015 je znížiť emisie skleníkových plynov tak, aby sa udržal nárast priemernej globálnej teploty pod hranicou dvoch stupňov Celzia s tým, že sa krajiny budú snažiť o obmedzenie na 1,5 stupňa.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona