OSN varuje, že zadržaným ľudskoprávnym aktivistom v Turecku hrozí mučenie

NETKY.SK • 7 Júl 2017, 13:24 • 2 min
OSN varuje, že zadržaným ľudskoprávnym aktivistom v Turecku hrozí mučenie

ŽENEVA - Skupina ľudskoprávnych aktivistov a expertov, ktorých tento týždeň zatkli pri Istanbule, čelia vysokému riziku mučenia. Vyhlásil to dnes Úrad vysokého komisára OSN pre ľudské práva (OHCHR). Informovala o tom agentúra AP.

slovakia

left justify in out

"Vyjadrujeme vážne obavy z toho, že tieto osoby boli zatknuté počas workshopu o digitálnej bezpečnosti a ochrane obhajcov ľudských práv," vyhlásila hovorkyňa OHCHR Liz Throssellová na tlačovej konferencii.

 

Turecké úrady v stredu večer zatkli osem tureckých aktivistov vrátane riaditeľky miestnej pobočky Amnesty International (AI), ako aj nemeckého a švédskeho experta, ktorí pomáhali pri workshope.

 

Zadržaný bol i majiteľ hotela na ostrove pri Istanbule, kde sa daný seminár konal. "Obávame sa, že sú vo vážnom ohrození mučenia a iných krutých, nehumánnych alebo dehonestujúcich praktík," dodala Throssellová.

 

Inkriminovanú skupinu vypočúvajú ohľadom údajného "členstva v ozbrojenej teroristickej organizácii," čo ešte viac zdôrazňuje obavy OSN, že Ankara využíva na potlačenie politických práv protiteroristické zákony, uviedla hovorkyňa.

 

"Obhajcovia ľudských práv nesmú byť umlčovaní," varovala Throssellová a vyzvala Turecko, aby aktivistom umožnilo vykonávať svoju prácu.

 

Počas mimoriadneho stavu, ktorý bol v krajine vyhlásený po vlaňajšom neúspešnom pokuse o vojenský prevrat, úrady zatvorili množstvo skupín zo sféry občianskej spoločnosti.

 

Od pokusu o prevrat v Turecku zároveň prebiehajú politické čistky a zo štátnej služby a armády i súkromného sektora prepustili už vyše 100.000 ľudí; ďalších takmer 50.000 ľudí zatkli a obvinili z účasti na puči alebo z prepojenia na pučistov.

 

Spočiatku sa vlna zatýkania sústreďovala na prívržencov exilového duchovného Fethullaha Gülena, ktorého súčasné turecké vedenie obviňuje zo zosnovania vojenského prevratu a zo snahy podkopať autoritu tureckej vlády a zosadiť ju. Neskôr sa však okruh prenasledovaných rozšíril aj na ďalších oponentov súčasnej vlády vrátane aktivistov a politikov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies