OSN varuje svet pred nárastom humanitárnych kríz

NETKY.SK • 18 Júl 2021, 08:25 • 2 min
OSN varuje svet pred nárastom humanitárnych kríz

NEW YORK - Generálny tajomník Organizácie Spojených národov (OSN) António Guterres upozornil, že za "hurikán humanitárnych kríz" po celom svete platia najvyššiu cenu civilisti v konfliktných oblastiach.

slovakia

left justify in out

Podľa 72-ročného Portugalčana ho ešte znásobuje znepokojujúca vlna útokov na humanitárnych a zdravotníckych pracovníkov.

 

img


"Sme v nezmapovaných vodách. Samotný rozsah humanitárnych potrieb nikdy nebol väčší. OSN a naši partneri sa tento rok snažia pomôcť 160 miliónom ľudí - čo je vôbec najvyššie číslo," uviedol v prejave pred Bezpečnostnou radou OSN.

Ako príklady "krvavého nárastu humanitárnych kríz" Guterres uviedol etiópsky región Tigraj, Afganistan, Jemen a Sýriu. Dodal, že v súvislosti so spomenutou oblasťou Tigraj OSN v ostatných mesiacoch dostáva "dôveryhodné správy" o popravách civilistov, svojvoľnom zatýkaní a zadržiavaní, sexuálnom násilí páchanom na deťoch a násilnom vysídľovaní.

 


Generálny tajomník OSN poznamenal, že v Afganistane iba počas. jedného júnového týždňa zahynulo počas krvavých útokov najmenej 24 civilistov vrátane piatich zdravotníckych pracovníkov. V Jemene je to tiež nelichotové. V priemere každý deň tu príde o život alebo utrpí zranenia najmenej päť civilistov.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona