OSN varuje pred vypuknutím genocídy v Stredoafrickej republike

NETKY.SK • 16 Január 2014, 17:53 • 2 min
OSN varuje pred vypuknutím genocídy v Stredoafrickej republike

ŽENEVA - Ak sa v Stredoafrickej republike (SAR) výrazne nezvýši medzinárodná mierová pomoc, krajine sužovanej krízou hrozí vypuknutie genocídy. Uviedol to dnes vysokopostavený humanitárny pracovník OSN John Ging, ktorého citovala tlačová agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

"Tamojšia situácia vykazuje všetky črty hroziacej genocídy, akú sme predtým videli v krajinách ako Rwanda či Bosna. Nemožno o tom pochybovať," povedal Ging, ktorý je riaditeľom operácií Úradu OSN pre koordináciu humanitárnych záležitostí (OCHA), na tlačovej konferencii vo švajčiarskej Ženeve.

Prezident SAR Michel Djotodia odstúpil 10. januára z funkcie a demisiu podal aj premiér Nicolas Tiangaye. Ich abdikácia je výsledkom krízového summitu lídrov regiónu, ktorí presadzovali Djotodiov odchod, keďže sa mu nepodarilo zastaviť náboženské násilnosti, ktoré donútili milión ľudí opustiť domovy.

Súčasná situácia v krajine je výsledkom bojov väčšinového kresťanského obyvateľstva proti moslimským vzbúrencom, ktorí v marci minulého roka prevzali moc. Boje zosilneli v decembri, v reakcii na čo Bezpečnostná rada OSN schválila vyslanie nadnárodných mierových síl v počte 2500-3500 vojakov. Do SAR poslalo 1600 vojakov aj Francúzsko.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies