OSN varovala, že deti vyrastajúce počas vojny v Sýrii budú negramotné

NETKY.SK • 19 Júl 2013, 07:29 • 2 min
OSN varovala, že deti vyrastajúce počas vojny v Sýrii budú negramotné

BEJRÚT - Celá generácia detí vyrastie v dôsledku občianskej vojny v Sýrii negramotná a plná nenávisti, varovala dnes osobitná predstaviteľka OSN pre deti postihnuté ozbrojenými konfliktami.

slovakia

left justify in out

Lajlá Zerrugíová povedala, že obe strany sýrskeho konfliktu, ktorý pokračuje tretím rok, vážne ubližujú deťom. Desiatky detí zomreli, utrpeli zranenia a prinútili ich byť svedkami zverstiev alebo ich museli priamo páchať vo vojne, v ktorej režim prezidenta Bašára Asada bojuje s opozičnými silami, pokúšajúcimi sa ho zvrhnúť.

Zerrugíová práve ukončila trojdňovú návštevu Sýrie, kde sa stretla s predstaviteľmi vlády i povstaleckými vodcami. Obe strany vyzvala, aby ušetrili deti. Upozornila ich, že keď sa vojna skončí, "budú čeliť generácii detí, ktoré prišli o detstvo, majú v sebe množstvo nenávisti a sú negramotné". Tisíce škôl sú zničené a tie, ktoré ešte stoja, sa zmenili na útulky pre utečencov.

Štyri sýrske raketové strely dnes dopadli na mesto Sarakíb v provincii Idlíb, ktoré je v rukách povstalcov. Pri útoku zahynulo najmenej päť ľudí a desiatky ich zostali pod troskami zničených domov. Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR) uviedlo, že medzi zranenými je najmenej desať detí a sedem žien, niektorí z nich sú v kritickom stave.

Pred cestou do Sýrie navštívila Zerrugíová sýrskych utečencov v susedných krajinách - Libanone, Turecku, Jordánsku a Iraku. Podľa jej slov deti tvoria takmer polovicu z piatich miliónov Sýrčanov, ktorí pre boje opustili svoje domovy. Z nich polovica nechodila do školy. Takmer 70 percent z tých, ktorí navštevujú školu, často vymeškáva najmä preto, že musia pomáhať živiť svoju rodinu.

Počas návštevy Sýrie Zerrugíová vyzvala opozičné sily, aby prestali verbovať deti za bojovníkov a požiadala sýrsku vládu, aby zvážila možnosť považovať deti, ktoré boli prinútené bojovať, za obete a nie bojovníkov. Bezpečnostná rada OSN v septembri 2012 schválila postihovanie vlád a ozbrojených skupín, ktoré verbujú, zabíjajú alebo pohlavne zneužívajú deti v ozbrojených konfliktoch. Potvrdila tiež mandát novej osobitnej predstaviteľky OSN pre deti postihnuté ozbrojenými konfliktami, ktorou sa stala Alžírčanka Zerrugíová.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona