OSN v New Yorku rokovala o hľadaní zdrojov na implementáciu cieľov udržateľného rozvoja

NETKY.SK • 18 Júl 2017, 18:36 • 2 min
OSN v New Yorku rokovala o hľadaní zdrojov na implementáciu cieľov udržateľného rozvoja

BRATISLAVA - Ako môže Organizácia Spojených národov (OSN) pomôcť pri hľadaní zdrojov na implementáciu stanovených cieľov udržateľného rozvoja a ako najlepšie podporiť členské krajiny v získavaní financií na jednotlivé projekty a programy boli ciele podujatia v New Yorku, na ktorom sa zúčastnil aj minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák.

slovakia

left justify in out

Stretnutie k financovaniu udržateľného rozvoja zorganizoval súčasný predseda Valného zhromaždenia OSN Peter Thomson. Slovenský minister na ňom vystupoval v oficiálnej funkcii takzvaného President-elect, teda potvrdeného budúceho predsedu 72. zasadnutia Valného zhromaždenia OSN. Agentúru SITA o tom informoval tlačový odbor ministerstva zahraničia.

„Na financovanie Agendy 2030 bude potrebné vynaložiť miliardy dolárov, preto je potrebné sa už teraz snažiť o zapojenie súkromného sektora do aktivít medzinárodného spoločenstva, pre ktoré je OSN prirodzenou platformou vo sfére udržateľného rozvoja. Finančný rámec musí byť súčasťou všetkých našich diskusií na túto tému. Ciele udržateľného rozvoja sa v každej krajine zavádzajú do praxe inak, v závislosti od priorít toho-ktorého štátu, inštitucionálneho rámca a dostupných zdrojov. Je však potrebné, aby sme aplikovali strategickejšie myslenie a širší pohľad - v regionálnych a nadnárodných iniciatívach, akou je napríklad Európsky konsenzus pre rozvoj alebo čínska iniciatíva Jeden pás, jedna cesta,“ povedal vo svojom vystúpení Miroslav Lajčák.

Agenda 2030 je iniciatíva, v ktorej sa v septembri 2015 krajiny OSN zaviazali ukončiť chudobu, bojovať proti klimatickým zmenám a nespravodlivosti. Sedemnásť cieľov udržateľného rozvoja (SDGs), ktoré jednohlasne prijalo všetkých 193 krajín, predstavuje nový univerzálny štandard pre rozvoj a zároveň výzvu, aby sa do ich plnenia do roku 2030 zapojili všetci - vyspelé aj rozvojové krajiny, ale aj jednotlivci.

Šéf slovenskej diplomacie Lajčák sa následne na pôde OSN stretol s viceministrom Východného Timoru pre zahraničné veci a spoluprácu Robertom Soaresom, s ktorým hovoril o vzájomnej spolupráci počas nadchádzajúceho 72. Valného zhromaždenia OSN. Minister využil príležitosť na gratuláciu partnerovi k 15. výročiu znovuzískania nezávislosti krajiny. Východný Timor je jednou z mála krajín sveta, ktoré sú mladšie ako Slovenská republika. S viceministrom sa zhodli, že obe krajiny majú čo ponúknuť medzinárodnému spoločenstvu najmä v oblasti zdieľania skúseností so zachovaním udržateľného mieru a reformou bezpečnostného sektora.

Vo štvrtok 20. júla sa Miroslav Lajčák zúčastní na celodennom koordinačnom podujatí (tzv. retreat) k zdieľaniu skúseností medzi zasadnutiami Valného zhromaždenia OSN. V tejto už šesťročnej tradičnej aktivite sa aktuálny a budúci predseda Valného zhromaždenia stretávajú spoločne so svojimi podpredsedami a predsedami hlavných výborov, aby zhodnotili dynamiku OSN, reflektovali procesy v organizácii a stanovili konkrétne priority do budúcnosti. Miroslav Lajčák bude hlavným vystupujúcim v bloku venovanom 72. Valného zhromaždenia OSN.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies