OSN: V Jemene sa odvíja humanitárna katastrofa

NETKY.SK • 17 Február 2016, 09:26 • 2 min
OSN: V Jemene sa odvíja humanitárna katastrofa

NEW YORK - Obyvatelia Jemenu sú vystavení "humanitárnej katastrofe", ktorú zhoršujú čoraz väčšie obmedzenia pri dodávkach pomoci. Námestník generálneho tajomníka OSN pre humanitárne záležitosti Stephen O'Brien, ktorého cituje agentúra AP, to vyhlásil v utorok na pôde Bezpečnostnej rady v New Yorku.

slovakia

left justify in out

V rámci svojho brífingu tzv. humanitárny šéf OSN vyzval členov Bezpečnostnej rady, aby požadovali od strán jemenského konfliktu bezpodmienečné umožnenie prísunu humanitárnej pomoci do všetkých častí tejto krajiny. Podľa AP vykreslil "pochmúrny obraz" vojnou zničeného Jemenu, kde OSN zaznamenala od marca 2015 viac ako 6000 mŕtvych a 29.000 zranených.


Najmenej 7,6 milióna Jemenčanov ohrozuje v súčasnosti "vážna potravinová neistota" a 3,4 milióna tamojších detí nechodí do školy. V dôsledku vojny sa stalo nepoužiteľnými takmer 600 zdravotníckych zariadení a vyše 1170 škôl.
O'Brienov brífing na základe požiadavky Ruska bol prvým na pôde Bezpečnostnej rady OSN, ktorý bol venovaný humanitárnej kríze vyvolanej občianskou vojnou v Jemene. Tamojšia medzinárodne uznávaná vláda podporovaná koalíciou na čele so Saudskou Arábiou vzdoruje šiitským povstalcom známym ako húsíovia a ich spojencom podporujúcim bývalého prezidenta Alího Abdalláha Sáliha. Chaos v Jemene využili taktiež sunnitskí militanti z al-Kájdy, juhojemenskí separatisti a iné ozbrojené skupiny.


O'Brien vyjadril v utorok "extrémne znepokojenie" nad čoraz väčšími obmedzeniami pri dodávkach humanitárnej pomoci do Jemenu, pričom zodpovednosť pripísal všetkým stranám tamojšieho konfliktu.



 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies