OSN: V afganských väzniciach stále mučia podozrivých teroristov

NETKY.SK • 25 Február 2015, 11:51 • 2 min
OSN: V afganských väzniciach stále mučia podozrivých teroristov

Kábul 25. februára (TASR) - V afganských väzniciach zažila mučenie alebo zlé zaobchádzanie viac ako tretina z takmer 800 zadržaných osôb, ktoré sú podozrivé zo spolupráce s radikálnou islamistickou skupinou Taliban.

slovakia

left justify in out

Informovala o tom dnes agentúra Reuters s odvolaním sa na zistenia OSN. Štatistika sa týka len tých väzňov, s ktorými mali možnosť hovoriť vyšetrovatelia OSN.

 

Podľa vyjadrení OSN Afganistan zaznamenal pokrok v zaobchádzaní s podozrivými osobami, no nedostatky, týkajúce sa usvedčovania príslušníkov bezpečnostných síl z mučenia, naďalej pretrvávajú.

 

"Snahy afganskej vlády zabrániť mučeniu a zlému zaobchádzaniu zaznamenali za posledné dva roky určitý pokrok," uviedol vyslanec OSN pre Afganistan Nicholas Haysom.

 

OSN každé dva roky zverejňuje prieskum o mučení väzňov. Podľa najnovších zistení klesol počet prípadov zlého zaobchádzania s afganskými väzňami o 14 percent, no naďalej je veľkým problémom. Od roku 2010 v Afganistane potrestali len jediný prípad násilia páchaného na väzňoch.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies