OSN: V Afganistane rastie počet ľudí unikajúcich pred vojnou

NETKY.SK • 31 Október 2016, 16:26 • 2 min
OSN: V Afganistane rastie počet ľudí unikajúcich pred vojnou

KÁBUL - Pokračujúci konflikt v Afganistane núti čoraz viac obyvateľov krajiny opúšťať svoje domovy. Podľa správy, ktorú zverejnila dnes OSN, utieklo od začiatku tohto roka pred bojmi najmenej 411.327 Afgancov, a to prevažne zo severnej provincie Kundúz.

slovakia

left justify in out

Ešte začiatkom roka pritom OSN očakávala, že tzv. vnútorne vysídlených osôb v dôsledku konfliktu bude v Afganistane približne 250.000, uviedla dnes agentúra DPA. Okrem Kundúzu zaznamenala svetová organizácia desaťtisíce vnútorných vysídlencov aj v susednej provincii Baghlán či provinciách Helmand a Uruzgán na juhu krajiny, kde takisto prebiehajú prudké boje. Spomedzi uvedených Afgancov na úteku sa 20 percent nachádza v oblastiach, do ktorých nemajú prístup humanitárni pracovníci.

 

Militanti z hnutia Taliban zintenzívnili tento rok svoje aktivity a na istý čas sa im podarilo ovládnuť niektoré časti severoafganského mesta Kundúz. Tento mesiac zase takmer dobyli mesto Laškargáh, metropolu juhoafganskej provincie Helmand.

 

Podľa správy dozorného orgánu americkej vlády pre obnovu Afganistanu (SIGAR) zahynulo tento rok v Afganistane viac ako 5500 príslušníkov tamojších bezpečnostných síl. Konflikt si vyžiadal aj mnoho obetí z radov civilistov.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies