OSN: Útoky na civilistov v ukrajinskom Mariupole boli vojnovým zločinom

NETKY.SK • 27 Január 2015, 09:40 • 2 min
OSN: Útoky na civilistov v ukrajinskom Mariupole boli vojnovým zločinom

NEW YORK - Nech už ktokoľvek podnikol cez víkend krvavé raketové útoky na východoukrajinské prístavné mesto Mariupol, ktoré je v rukách vládnej armády, zámerne mieril na civilistov.

slovakia

left justify in out

To možno označiť za vojnový zločin, vyhlásil dnes vysokopostavený predstaviteľ OSN Jeffrey Feltman. Informácie priniesla tlačová agentúra Reuters.

 

"Mariupol sa nachádza mimo súčasnej zóny konfliktu," uviedol Bezpečnostnej rade OSN Feltman, ktorý je šéfom OSN pre politické záležitosti, na mimoriadnom zasadnutí venovanom Ukrajine. 

 

Feltman poznamenal, že analýza kráterov, ktorú urobila Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE), naznačuje, že strely prišli z povstaleckého územia.

 

"Z toho vyplýva záver, že nech už ktokoľvek vystrelil tieto rakety, vedome cielil na civilné obyvateľstvo," povedal Feltman a dodal: "To bude znamenať, že bolo porušené medzinárodné humanitárne právo."

 

Pri útokoch v Mariupole bolo zabitých približne 30 civilistov, uviedla vláda v Kyjeve a útoky pripísala proruským separatistom. 

 

 

Americká veľvyslankyňa pri OSN Samantha Powerová dnes vyhlásila, že víkendové útoky proruských separatistov na Mariupol dokazujú, že cieľom Moskvy je zväčšovať ukrajinské územie, ktoré má pod kontrolou.

 

"Terče sú nové, ale konečný cieľ Ruska je stále rovnaký: obsadiť ďalšie územie a posúvať líniu územia kontrolovaného Ruskom hlbšie a hlbšie do teritória Ukrajiny," povedala Powerová na mimoriadnom zasadnutí BR OSN v New Yorku.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies