OSN: USA podpísali Zmluvu o obchode so zbraňami (ATT)

NETKY.SK • 25 September 2013, 18:56 • 2 min
OSN: USA podpísali Zmluvu o obchode so zbraňami (ATT)

NEW YORK - Spojené štáty americké, najväčší vývozca konvenčných zbraní vo svete, podpísali dnes medzinárodnú Zmluvu o obchode so zbraňami (ATT), čo je prvý krok ku globálnej kontrole lukratívneho obchodu s konvenčnými zbraňami, ktorý má na svedomí životy mnohých civilistov. V sídle OSN zmluvu podpísal americký minister zahraničných vecí John Kerry, informovala agentúra DPA. USA sa týmto krokom pripojili k ďalším 89 krajinám, ktoré zmluvu od mája tohto roku podpísali. Organizácie na ochranu ľudských práv tento krok USA pochválili.

slovakia

left justify in out

"Dnešné podpísanie Zmluvy o obchode so zbraňami Spojenými štátmi americkými je významným víťazstvom ľudských práv a rozvoja," uviedol prezident organizácie Oxfam America, Raymond C. Offenheiser. "USA sú najdôležitejším svetovým exportérom zbraní a americký podpis je významný krok, ktorý demonštruje záväzok USA zabrániť masovým zverstvám a chrániť civilistov v ozbrojenom konflikte," citovala ho DPA.

Amnesty International uviedla, že USA dodávajú zbrane do 170 krajín sveta a americké zbrane predstavujú 30 percent zo svetového obchodu so zbraňami. Zmluva o obchode so zbraňami, ktorú schválilo Valné zhromaždenie OSN tento rok, vstúpi do platnosti po ratifikácii 50 krajinami. Agentúra Associated Press dodala, že v americkom Senáte, ktorý musí zmluvu ratifikovať, je voči nej silný odpor. Niektorí senátori argumentujú, že by mohla obmedziť právo Američanov nosiť zbrane. Podľa Kerryho sa zmluva nevzťahuje na vnútroštátny obchod so zbraňami.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona