OSN urobila historický krok a sprístupnila proces výberu svojho nového šéfa

NETKY.SK • 13 Apríl 2016, 08:14 • 2 min
OSN urobila historický krok a sprístupnila proces výberu svojho nového šéfa

NEW YORK - Organizácia Spojených národov urobila v utorok historický krok a sprístupnila zvyčajne tajný proces výberu budúceho generálneho tajomníka OSN, takže všetky členské štáty mali a majú možnosť položiť kandidátom otázky. Napríklad o tom, ako budú odolávať nátlaku vplyvných krajín, riešiť sexuálne delikty príslušníkov mierových síl či zefektívňovať snahy na dosiahnutie mieru.

slovakia

left justify in out

Prvým z ôsmich vypočúvaných kandidátov na post šéfa OSN bol minister zahraničných vecí Čiernej Hory Igor Lukšič. Členom Valného zhromaždenia OSN povedal, že dobrým základom na výkon funkcie je etnická a kultúrna rôznorodosť jeho malej balkánskej vlasti, ale tiež jeho skúsenosti bývalého premiéra a ministra obrany.


Po Lukšičovi nasledovali generálna riaditeľka UNESCO, Bulharka Irina Bokovová, a bývalý Vysoký komisár OSN pre utečencov, Portugalec António Guterres, informovala tlačová agentúra AP.


Predseda 193-členného Valného zhromaždenia OSN Mogens Lykketoft označil situáciu za "historický moment... ktorý nemá v OSN obdobu".


"OSN zápasí s početnými krízami vo svete a organizácia čelí aj niekoľkým zásadným otázkam týkajúcim sa jej vlastnej úlohy a výkonu - preto hľadať najlepších možných kandidátov, ktorí vystriedajú Pan Ki-muna, je absolútne kľúčové," povedal Dán Lykketoft. "Prvýkrát od začatia fungovania tejto organizácie pred 70 rokmi sa proces výberu a vymenovania budúceho generálneho tajomníka riadi princípmi transparentnosti a prístupnosti pre všetkých," dodal predseda VZ OSN.


Na základe charty OSN vyberá generálneho tajomníka valné zhromaždenie, a to na odporúčanie 15-člennej Bezpečnostnej rady OSN.


Päť stálych členských krajín BR OSN - Británia, Čína, Francúzsko, Rusko a USA - má ohľadom kandidáta právo veta.
Päťročné funkčné obdobie Pan Ki-muna sa končí 31. decembra.


Lykketoft v utorok pred valným zhromaždením vyhlásil, že zasadnutia otázok a odpovedí, ktoré sa budú konať do štvrtka 14. apríla, "však môžu v OSN zmeniť priebeh hry".


"Ak bude zásadné množstvo krajín podporovať jedného kandidáta, bezpečnostná rada podľa môjho názoru nepríde s úplne iným menom," vysvetľoval Lykketoft. "Ale ak bude mnoho, mnoho kandidátov a žiadny jasný favorit, bude len dobré, ak konečné slovo povie bezpečnostná rada," dodal.


Podľa tradície funkcia generálneho tajomníka rotuje medzi regiónmi - a Ázia, Afrika, Latinská Amerika a Európa už mali svojho zástupcu na tomto poste. Východoeurópske štáty vrátane Ruska teraz argumentujú, že ešte nikdy nemali funkciu generálneho tajomníka OSN a je teda rad na nich. Tento post ešte nikdy nezastávala ani žena a na podporu tejto myšlienky robí kampaň 56 štátov.


V súčasnosti sa o funkciu uchádzajú štyri ženy a štyria muži - šiesti uchádzači sú z východnej Európy, jeden zo západnej Európy a jeden z ázijsko-pacifického regiónu.


Okrem spomínaných troch vypočutých kandidátov sú to ďalej: bývalý macedónsky minister zahraničných vecí Srgjan Kerim; bývalá šéfka chorvátskej diplomacie Vesna Pusičová; bývalý slovinský prezident Danilo Türk; niekdajšia moldavská ministerka zahraničných vecí Natalia Ghermanová a expremiérka Nového Zélandu Helen Clarková, ktorá riadi Rozvojový program.

 

Kým prebiehalo utorkové zasadnutie, svoju kandidatúru na post šéfa OSN ohlásil ďalší záujemca - bývalý srbský minister zahraničných vecí Vuk Jeremič.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies