OSN: Thajská chunta nahradila stanné právo niečím omnoho tvrdším

NETKY.SK • 2 Apríl 2015, 15:15 • 2 min
OSN: Thajská chunta nahradila stanné právo niečím omnoho tvrdším

ŽENEVA - Vysoký komisár OSN pre ľudské práva Zajd Raad al-Husajn vo štvrtok ostro skritizoval rozhodnutie thajskej vládnej chunty nahradiť stanné právo "niečím omnoho tvrdším" a príslušné zložky vyzval k návratu k civilnej vláde.

slovakia

left justify in out

Thajský vojenský režim v stredu zrušil platnosť stanného práva, ktoré v krajine platilo desať mesiacov. Namiesto neho sa rozhodol využiť osobitné bezpečnostné ustanovenie ústavy známe ako článok 44, ktoré ponechávajú armáde široké právomoci.

 

Al-Husajn uviedol, že takéto rozhodnutie "necháva široko otvorené dvere pre porušovanie základných ľudských práv" a "ničí slobodu prejavu". Armádou dosadenému thajskému premiérovi Prajutovi Čan-očovi podľa komisára prepožičiava "neobmedzené právomoci" bez akéhokoľvek súdneho dohľadu. Al-Husajn doplnil, že chunta pritom prisľúbila návrat k civilnej vláde ešte po prevrate v máji 2014. 

 

Špeciálne bezpečnostné opatrenia známe ako Článok 44 povoľujú bezpečnostným zložkám naďalej zatýkať aj bez súdneho príkazu a zadržiavať ľudí aj bez vznesenia obvinení voči nim. "Armádnym a poriadkovým silám (opatrenie) výslovne povoľuje zakázať napríklad "pokrývanie správ" ako aj predaj alebo distribúciu kníh, publikácii či akýchkoľvek médií,... ktoré by mohli nejakým spôsobom narušiť informovanie v krajine a mať tak vplyv na národnú bezpečnosť či verejný poriadok," uviedol komisár. Dodal, že sloboda zhromažďovania je pritom aj naďalej v krajine výrazne obmedzená s prísnymi trestami pre demonštrantov, ktorí sa stretnú v skupine väčšej ako päť ľudí. V krajine prišlo podľa komisára k úplnému odstráneniu kontrolných mechanizmov a vyváženia vládnej moci a zrušenie stanného práva tak podľa neho nemá "žiaden zmysel".



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies