OSN: Stredoafrická republika môže byť druhá Rwanda

NETKY.SK • 17 Január 2014, 10:25 • 2 min
OSN: Stredoafrická republika môže byť druhá Rwanda

BANGUI - Bezpečnostná situácia v Stredoafrickej republike (SAR) by sa mohla v najbližšom čase rapídne zhoršiť a krajine reálne hrozí aj genocída. Vo štvrtok pred týmto scenárom varovala Organizácia Spojených národov.

slovakia

left justify in out

Jej šéf pre humanitárne operácie John Ging sa obáva, že by sa mohla zopakovať situácia z Rwandy, kde si etnické čistky medzi miestnymi Hutuami a Tutsiami vyžiadali až takmer milión obetí.

"Zločiny sa páchajú na dennej báze a strach sa vkráda do myslí celej populácie, kdekoľvek by ste išli," povedal Ging o súčasnej situácii v SAR . Násilie podľa neho "nesie všetky znaky, čo sme videli na iných miestach, ako je Rwanda a Bosna". "Sú tu podmienky na genocídu, o tom niet pochýb," dodal Ging na tlačovej konferencii vo švajčiarskej Ženeve. 

Kríza v 4,5-miliónovej SAR sa začala koncom roka 2012 a násilie medzi kresťanmi a moslimami si len za december vyžiadalo vyše 1000 mŕtvych. V dôsledku bojov tiež takmer milión obyvateľov opustilo svoje domovy. V záujme ukončenia krviprelievania Bezpečnostná rada OSN odsúhlasila medzinárodnú vojenskú misiu v SAR za účasti Francúzska.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies