OSN: Stav ľudských práv v Južnom Sudáne je katastrofálny

NETKY.SK • 11 Marec 2016, 12:27 • 2 min
OSN: Stav ľudských práv v Južnom Sudáne je katastrofálny

ŽENEVA - Stav ľudských práv v Južnom Sudáne je po piatich rokoch jeho existencie katastrofálny. Deti a telesne postihnutých ľudí tam upaľujú zaživa a vojaci a príslušníci spriaznených milícií majú ako istú formu odmeny povolené znásilňovať ženy.

slovakia

left justify in out

Vyplýva to z dnes zverejnenej správy Úradu vysokého komisára OSN pre ľudské práva (UNHCR). Šéf UNHCR Zaíd bin Raad al-Husajn uviedol, že v Južnom Sudáne nastala po dva roky trvajúcom konflikte z hľadiska ľudských práv situácia, ktorá by sa dala označiť za "jednu z najotrasnejších" na svete.

 

Podľa al-Husajna dochádza v Južnom Sudáne každodenne k útokom na civilistov, znásilňovaniu žien a iným zverstvám, ktoré možno označiť za vojnové zločiny a zločiny proti ľudskosti.

 

Dnes zverejnená správa je výsledkom práce tímu pozorovateľov, ktorí v Južnom Sudáne pôsobili od októbra do januára. Podľa nich sú za tamojšiu krízu zodpovední najmä "štátni činitelia".

 

Násilie v Južnom Sudáne pokračuje aj napriek tomu, že prezident Salva Kiir vymenoval vo februári svojho rivala a bývalého povstaleckého lídra Rieka Machara za prvého viceprezidenta, čím sa mala ukončiť občianska vojna.

 

Ustanovením Machara za prvého viceprezidenta sa Južný Sudán vrátil k stavu spred decembra 2013, keď vypukli boje medzi silami lojálnymi Kiirovi a vojakmi podporujúcimi Machara. Konflikt si vyžiadal tisíce mŕtvych a vyhnal z domovov vyše dva milióny ľudí.

 

Pod diplomatickým nátlakom Kiir a Machar podpísali vlani v auguste mierovú dohodu. V januári sa dohodli na prerozdelení ministerských kresiel v dočasnej vláde národnej jednoty. Dohoda bola odvtedy viac ráz porušená.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies