OSN slávi 70 rokov činnosti príslušníkov modrých prílb na udržanie mieru

NETKY.SK • 29 Máj 2018, 06:00 • 2 min
OSN slávi 70 rokov činnosti príslušníkov modrých prílb na udržanie mieru

NEW YORK - Medzinárodný deň príslušníkov mierových síl OSN sa v roku 2018 nesie pod mottom: "70 rokov v službe a obetovaní sa". Týmto medzinárodným dňom, pripadajúcim na 29. mája, sa vzdáva pocta civilnému, policajnému a vojenskému personálu za jeho prínos v práci Organizácie Spojených národov (OSN).

slovakia

left justify in out

Zároveň je to príležitosť uctiť si pamiatku vyše 3700 príslušníkov mierových zborov OSN, ktorí od roku 1948 zomreli v službe pod zástavou OSN. Ako spresnila OSN na svojej webovej stránke, je medzi nimi zarátaných aj 129 mužov a žien, ktorí prišli o život v roku 2017. OSN zdôraznila, že každý rok sa 29. mája vzdáva pocta profesionalite, oddanosti a odvahe príslušníkov mierových síl OSN slúžiacim v ťažkých podmienkach.

 

Kto v skutočnosti háji záujmy OSN? Z niektorých mierotvorcov sa stávajú sexuálni predátori

 

V roku 2018 OSN slávi 70. výročie operácií na udržanie mieru, čo sa pokladá za výnimočný a dynamický nástroj vyvinutý s tým, aby sa ním pomáhalo vytvoriť podmienky na trvalý mier v krajinách, v ktorých prebieha ozbrojený konflikt.

 

Prvá misia na udržanie mieru sa uskutočnila 29. mája 1948, keď Bezpečnostná rada OSN dala súhlas na rozmiestnenie malého počtu vojenských pozorovateľov na Blízkom východe, ktorých poslaním bolo dohliadať na dodržiavanie prímeria medzi Izraelom a priľahlými arabskými územiami.

Počas 70 rokov vyše milión mužov a žien slúžili pod zástavou OSN v 71 operáciách na udržanie mieru, čo malo priamy dosah na životy stá miliónov ľudí a na záchranu nespočetného počtu životov, uviedla OSN.

 

V súčasnosti je v operáciách na udržanie mieru OSN vyše 100.000 vojakov, policajtov a civilistov rozmiestnených v 14 operáciách na štyroch kontinentoch.

 

Medzinárodný deň príslušníkov mierových síl OSN s dátumom 29. máj vyhlásilo Valné zhromaždenie OSN schválením rezolúcie A/RES/57/129 z 11. decembra 2002. Vzdalo tak poctu všetkým mužom a ženám, ktorí slúžili a slúžia v operáciách na udržanie mieru. Ocenilo ich vysokú profesionalitu, oddanosť a odvahu.

 

Deň 29. mája je spomienkou na rok 1948, keď OSN rozmiestnila v Palestíne vojakov vo svojej prvej misii na udržanie mieru. Generálny tajomník OSN v roku 2000 zaviedol Medailu Daga Hammarskjölda, ktorú pravidelne 29. mája udeľuje posmrtne príslušníkom modrých prílb, ktorí položili život v službe v operáciách na udržanie mieru.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona