OSN sa pokúša o radikálny prístup, vyzýva na podpis zmluvy o jadrových skúškach

NETKY.SK • 28 August 2019, 09:21 • 2 min
OSN sa pokúša o radikálny prístup, vyzýva na podpis zmluvy o jadrových skúškach

NEW YORK - Organizácia Spojených národov predostrela členským štátom spoločenstva Zmluvu o úplnom zákaze jadrových skúšok (CTBT) z roku 1996. Generálny tajomník OSN António Guterres to spomenul v tohtoročnom posolstve pri príležitosti Medzinárodného dňa proti jadrovým skúškam. Ten pripadá na deň 29. augusta.

slovakia

left justify in out

"Opätovne žiadam všetky štáty, čo tak ešte neurobili, aby ratifikovali túto Zmluvu (CTBT), najmä tie, ratifikácia ktorých je nevyhnutná na to, aby CTBT nadobudla účinnosť. Vo svete, v ktorom na zvyšuje napätie a prehlbuje rozdelenie, závisí od toho naša kolektívna bezpečnosť," uviedol v posolstve Guterres.

 

img

 

Hoci od schválenia tejto Zmluvy uplynulo vyše 20 rokov a napriek širokej podpore 184 štátov a signatárov a 168 štátov, čo ju ratifikovali, stále nenadobudla platnosť. Slovensko Zmluvu podpísalo 30. septembra 1996 a ratifikovalo 3. marca 1998. Zmluvu však ešte neratifikovali napríklad Čína, Egypt, India, Irán, Izrael, Pakistan, Severná Kórea či dokonca ani USA.

 

 

"Po jadrových skúškach zostáva len deštrukcia. CTBT je zásadne dôležitá, ak chceme predísť ďalším obetiam a posunúť problematiku jadrového odzbrojenia dopredu," konštatoval Guterres.

 

USA začali svoju jadrovú éru 16. júla 1945, keď vykonali prvú jadrovú skúšku. V nevadskej púšti Alamogordo Novom Mexiku vyskúšali bombu s kódovým označením Trinity v sile 20 kiloton. Sovietsky zväz uskutočnil 29. augusta 1949 prvý jadrový test v Semipalatinskom jadrovom vojenskom obvode na území Kazachstanu.

 

 

Valné zhromaždenie OSN 2. decembra 2009 v rezolúcii č. 64/35 vyhlásilo 29. august za Medzinárodný deň proti jadrovým skúškam. Zastavenie jadrových pokusov je jedným z hlavných prostriedkov na dosiahnutie cieľa, aby svet bol bez jadrových zbraní, píše sa v rezolúcii.

 

V máji 2010 sa štáty, účastníci Zmluvy o nešírení jadrových zbraní, zaviazali konať "v prospech mieru a bezpečnosti sveta bez jadrových zbraní"; zákaz ďalšieho vykonávania jadrových pokusov označili za "životne dôležitý".

 

img

 

Na celom svete sa v rokoch 1945-96 uskutočnilo vyše 2000 jadrových pokusov. Ako uviedla OSN, najviac testov vykonali USA (1032), bývalý ZSSR (715), Británia (45), Francúzsko (210) a Čína (45). Neskôr jadrové pokusy podľa OSN uskutočnili aj India (dva), Pakistan (dva) a Severná Kórea (päť).

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies