OSN sa po sérii vyhrážok mierne sťahuje z Pásma Gazy

NETKY.SK • 4 Jún 2021, 13:50 • 2 min
OSN sa po sérii vyhrážok mierne sťahuje z Pásma Gazy

JRUZALEM - Úrad OSN pre palestínskych utečencov na Blízkom východe (UNRWA) stiahol svojho riaditeľa v Pásme Gazy po tom, ako čelil hrozbám pre jeho tvrdenia v spojitosti s májovými bojmi v oblasti.

slovakia

left justify in out

Matthias Schmale v máji pre izraelskú televíziu Channel 12 zdanlivo pochválil precíznosť a sofistikovanosť Izraela pri náletoch počas bojov s palestínskym militantným hnutím Hamas, uviedol však aj to, že mu kolegovia povedali, že nálety mali horší dopad ako vojna z roku 2014.

 

 

Jeho tvrdenia vyvolali vyhrážky aj protest pred sídlom úradu v Gaze. Schmale neskôr vyjadril poľutovanie nad svojimi poznámkami a uviedol, že akékoľvek úmrtia civilistov sú neprijateľné.

Úrad, ktorý poskytuje zdravotné, vzdelávacie a ďalšie služby v Pásme Gazy, vo štvrtok v noci uviedol, že je zo situácie "vážne znepokojený". Schmaleho aj jeho námestníka povolali do ústredia UNRWA vo východnom Jeruzaleme "na konzultácie".

 

UNRWA citoval správy z médií, podľa ktorých palestínske frakcie vyhlásili Schmaleho a jeho námestníka za neželané osoby v Gaze, formálne upozornenie o tom však podľa svojich slov nedostal.

 

img


Počas ostatných 11-dňových bojov Izrael vykonal v Pásme Gazy stovky náletov, zatiaľ čo Hamas a ďalšie militantné skupiny vypálili na Izrael viac ako 4 000 rakiet. Zomrelo viac ako 260 ľudí, prevažne Palestínčanov.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona