OSN rozšírila dosah Medzinárodného dňa Nelsona Mandelu na podmienky väznenia

NETKY.SK • 16 Júl 2016, 09:33 • 2 min
OSN rozšírila dosah Medzinárodného dňa Nelsona Mandelu na podmienky väznenia

NEW YORK - Valné zhromaždenie Organizácie Spojených národov (VZ OSN) v decembri 2015 rozhodlo o rozšírení dosahu Medzinárodného dňa Nelsona Mandelu, ktorý pripadá na 18. júla, tak, aby sa prostredníctvom tohto dňa podporovali podmienky zadržiavania a väznenia.

slovakia

left justify in out

OSN chce tým verejnosť upozorniť na skutočnosť, že väzni sú naďalej súčasťou spoločnosti, zároveň sa má uznať aj význam práce, ktorú vykonáva väzenský personál.

 

Ako ďalej informuje OSN na svojej internetovej stránke, v rezolúcii A/RES/70/175 VZ OSN nielen schválilo minimálne pravidlá OSN zaobchádzania s väzňami v ich revidovanej forme, ale rovnako odsúhlasilo "Pravidlá Nelsona Mandelu" s cieľom vzdať poctu dielu, ktoré bývalý prezident Juhoafrickej republiky (JAR) vykonal svojím úsilím na celom svete za dodržiavanie ľudských práv, demokraciu a za podporu kultúry mieru. Nelson Mandela strávil 27 rokov života vo väzení, pripomenula OSN.

 

Deň narodenia Nelsona Rolihlahlu Mandelu, 18. júl, sa stal Medzinárodným dňom Nelsona Mandelu. Vďaka laureátovi Nobelovej ceny za mier, bývalému juhoafrickému prezidentovi Nelsonovi Mandelovi (18. júl 1918-05. december 2013) prestal existoval apartheid.

 

OSN sa pripájala k Nadácii Nelsona Mandelu a spolu s ňou vyzývala ľudí na svete, aby 18. júla, v deň narodenia bývalého juhoafrického prezidenta, venovali 67 minút svojho času na dobročinné aktivity. Tých 67 minút služby iným ľuďom malo pripomenúť 67 rokov, ktoré Nelson Mandela obetoval službe pre ľudstvo, uviedla OSN na svojej stránke.

Prvýkrát sa Medzinárodný deň Nelsona Mandelu slávil v roku 2010, v sídle OSN v New Yorku vtedy premietli film "Mandela: Syn Afriky, otec národa".

 

VZ OSN vyhlásilo 18. júl v novembri 2009 za Medzinárodný deň Nelsona Mandelu za jeho príspevok ku kultúre mieru a slobode.

 

V rezolúcii A/RES/64/13 VZ OSN uznalo hodnoty, ktoré obhajoval bývalý prezident JAR, ako aj jeho oddanosť službe ľudstva. Tú stelesňoval svojou činnosťou v rôznych oblastiach - od urovnávania konfliktov, cez podporu a ochranu ľudských práv, zmierenie, práva detí a ďalších slabých skupín obyvateľstva, až po úsilie o pokrok núdznych a nerozvinutých spoločenstiev. VZ OSN ďalej týmto dňom ocenila Mandelov prínos v boji za demokraciu na medzinárodnej úrovni.

 

Vyhlásenie VZ OSN o založení Medzinárodného dňa Nelsona Mandelu privítalo aj ministerstvo zahraničných vecí USA v komuniké zo 16. novembra 2009. "Prezident Mandela, je vzorom pre každého činiteľa a pre každý národ," uviedlo v tlačovom komuniké MZV USA. Rovnako v ňom ocenilo aj jeho prínos k zrušeniu apartheidu a zavedeniu demokracie v JAR, za čo si Mandela spolu s vtedajším prezidentom Frederikom W. de Klerkom v roku 1993 prevzal Nobelovu cenu za mier.

 

VZ OSN v júni 2014 ustanovilo Cenu OSN Nelsona Rolihlahlu Mandelu a schválilo ju v rezolúcii A/69/269. Touto cenou chce OSN vzdať poctu osobnostiam, ktoré podporujú ciele a princípy OSN a zároveň pokračujú v dedičstve výnimočných skutkov podľa príkladu Nelsona Mandelu v oblasti zmierenia, spoločenských zmien a transformácie spoločnosti. OSN cenu udeľuje každých päť rokov dvom osobnostiam, mužovi a žene, z rôznych geografických oblastí. Prvýkrát Cenu OSN Nelsona Rolihlahlu Mandelu svetová organizácia udelila v júli 2015 namíbijskej oftalmologičke Helene Ndumeovej a právnikovi, politikovi a bývalému prezidentovi Portugalska (v rokoch 1996-2006) Jorgemu Sampaiovi. OSN ocenila Helene Ndumeovú za jej zásluhy pri liečbe slepoty a iných očných ochorení v Namíbií a ďalších rozvojových krajinách. Bývalý porugalský prezident Jorge Sampaio zohral kľúčovú úlohu pri transformácií svojej krajiny od autoritatívneho režimu k demokracii.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies