OSN rokovalo s Cyprom: Bude ostrov zjednotený?

NETKY.SK • 5 Jún 2017, 08:21 • 2 min
OSN rokovalo s Cyprom: Bude ostrov zjednotený?

NEW YORK - Generálny tajomník OSN António Guterres absolvoval v nedeľu pracovnú večeru s lídrami etnicky rozdeleného Cypru.

slovakia

left justify in out

Prezident Cyperskej republiky Nikos Anastasiadis a prezident medzinárodne neuznanej Severocyperskej tureckej republiky Mustafa Akinci prijali pozvanie generálneho tajomníka OSN v súvislosti s nedávnym pozastavením rozhovorov o zjednotení tohto ostrova.

 

Pred pracovnou večerou sa trojica politikov spoločne postavila pred fotografov, aby zapózovala na znak spoločného odhodlania riešiť celú situáciu. Šéf OSN si na fotografii symbolicky podáva ruky s oboma prezidentmi.

 

Na stretnutí sa zúčastnil tiež osobitný vyslanec OSN pre Cyprus Espen Barth Eide, ktorý koncom mája pozastavil rozhovory Anastasiadisa s Akincim, keďže podľa jeho slov nenašli "spoločnú reč" vo veci zvolania záverečného summitu, ktorý by sa zameral na súhrnnú dohodu o zjednotení ostrova.

 

Hovorca generálneho tajomníka OSN Stéphane Dujarric uviedol, že cieľom tohto pozvania bolo hovoriť o samotných rokovaniach a o tom, "ako ďalej". Tureckí Cyperčania požadujú, aby v krajine zostalo 35.000 vojakov z Turecka ako záruka ich bezpečnosti. Grécka strana to však odmieta s tým, že Cyprus ako členská krajina EÚ nepotrebuje cudziu ochranu.

 

Európska únia prijala Cyprus za svojho člena v roku 2004, a to napriek rozdeleniu krajiny. Nariadenia EÚ však platia iba v gréckej časti ostrova.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona