OSN: Pred bojmi v Mósule ušlo takmer 500-tisíc ľudí

NETKY.SK • 17 Apríl 2017, 19:54 • 2 min
OSN: Pred bojmi v Mósule ušlo takmer 500-tisíc ľudí

MÓSUL - Od začiatku ofenzívy voči tzv. Islamskému štátu (IS) v Mósule pred šiestimi mesiacmi ušlo z tohto severoirackého mesta takmer pol milióna ľudí OSN. Uviedla to v dnes zverejnenej správe koordinátorka humanitárnych operácií OSN v Iraku Lise Grandeová.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Na začiatku ofenzívy irackých síl v októbri sa v najhoršom prípade počítalo s jedným miliónom vysídlených osôb. Svoje domovy doteraz podľa OSN opustilo 493.000 ľudí. Iracká vláda oznámila, že do oslobodených oblastí mesta sa zatiaľ vrátilo viac ako 90.000 civilistov.

 

Irackej armáde a jej spojencom sa podarilo vytlačiť bojovníkov IS z východnej časti Mósulu a okolitých oblastí. Boje na západe mesta ležiaceho na rieke Tigris, ktoré je poslednou baštou IS v Iraku, stále pokračujú.

 

Podľa Grandeovej sa v západných štvrtiach Mósulu nachádza ešte asi 500.000 civilistov. Len v husto osídlenom starom meste uviazlo 400.000 ľudí.

 

"Robíme všetko, čo môžeme, ale je to dlhý boj a útok na staré mesto sa ešte nezačal," citovala Grandeovú agentúra DPA.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona