OSN pred 70 rokmi založila fond na poskytovanie pomoci deťom - UNICEF

NETKY.SK • 9 December 2016, 13:31 • 2 min
OSN pred 70 rokmi založila fond na poskytovanie pomoci deťom - UNICEF

NEW YORK - Organizácia Spojených národov založila 11. decembra 1946 Medzinárodný detský fond neodkladnej pomoci (UNICEF) s cieľom poskytnúť deťom v Európe naliehavú pomoc.

slovakia

left justify in out

Zakladateľmi organizácie medzičasom známej ako Detský fond OSN boli pred 70 rokmi Američania Herbert Hoover (1874-1964), ktorý bol 31. americkým prezidentom v rokoch 1929-1933, a Maurice Pate (1896-1965). Ten bol prvým výkonným riaditeľom UNICEF od januára 1947 až do svojej smrti v roku 1965. Reagovali na ohrozenie detí hladom a chorobami v Európe po druhej svetovej vojne.

 

UNICEF ako jedna z hlavných organizácií poskytujúcich humanitárnu a rozvojovú pomoc pôsobí prakticky na všetkých kontinentoch v prospech práv každého dieťaťa. Práva detí sa začínajú bezpečným bývaním, dobrou výživou, ochranou pred prírodnými katastrofami a konfliktmi. Tieto práva trvajú po celý ich život. Začínajú sa kvalitnou prenatálnou starostlivosťou, aby sa dieťa narodilo zdravé, pokračujú prístupom k čistej vode, starostlivosťou o zdravotný stav a vzdelanie, uvádza Detský fond OSN na svojej webovej stránke. Rovnako sa UNICEF venuje aj lobingu na najvyššej úrovni s tým, aby zabezpečil pre všetky deti, najmä najbiednejšie, pomoc a konkrétne napĺňanie ich práv. Činnosť UNICEF zahŕňa oblasť ochrany a sociálnej inklúzie detí, ich prežitie, vzdelanie a naliehavú aj humanitárnu pomoc.

 

V súčasnosti UNICEF pracuje vo vyše 190 krajinách sveta prostredníctvom svojich programov a regionálnych výborov.

 

Detský fond OSN je súčasťou OSN a najväčšou svetovou organizáciou, ktorá sa na celom svete zaoberá ochranou detí, zlepšovaním životných podmienok a podporou ich všestranného rozvoja. Od založenia v decembri 1946 do roku 1953 fond niesol názov Medzinárodný detský fond neodkladnej pomoci. Z jeho anglického názvu United Nations International Children's Emergency Fund vznikla skratka UNICEF. V roku 1953 sa fond stal trvalou súčasťou OSN a došlo k jeho premenovaniu na United Nations Children's Fund, Detský fond OSN, pôvodná skratka UNICEF zostala zachovaná a používa sa do súčasnosti.

 

"Za napĺňanie Nobelovej vôle, za podporu bratstva vo svete a za významný prínos pre mier" získal UNICEF 26. októbra 1965 Nobelovu cenu. Hlavné sídlo má UNICEF v New Yorku.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona