OSN povolila EÚ zadržiavať na mori pri Líbyi lode pašerákov ľudí

NETKY.SK • 7 Október 2016, 06:35 • 2 min
OSN povolila EÚ zadržiavať na mori pri Líbyi lode pašerákov ľudí

NEW YORK - Bezpečnostná rada OSN v noci nadnes schválila rezolúciu, ktorou EÚ a jednotlivým krajinám na ďalší rok povoľuje zadržiavanie plavidiel pašerákov ľudí na voľnom mori pri pobreží Líbye.

slovakia

left justify in out

Rezolúcia bola schválená pomerom hlasov 14 k 0, pričom Venezuela sa hlasovania zdržala. V prijatom dokumente sa zdôrazňuje, že cieľom BR OSN je "zachraňovať ohrozené životy migrantov alebo obete obchodovania s ľuďmi"

Britský veľvyslanec pri OSN Matthew Rycroft vo svojom vystúpení informoval, že od októbra 2015, keď OSN povolila zadržiavanie pašeráckych plavidiel, sa v rámci operácie EÚ, nazvanej Sophia, podarilo zadržať 90 osôb podozrivých z pašeráctva a znefunkčniť viac ako 300 pašeráckych plavidiel.


"Migračná kríza zostáva jednou z našich najväčších spoločných výziev," uviedol Rycroft. Pripomenul, že "počas plavby cez Stredozemné more zahynuli tisíce ľudí a ďalšie tisíce sú naďalej odhodlané svoj život riskovať".


Po uzavretí takzvanej balkánskej trasy, cez ktorú prišiel vlani do Európy cez milión utečencov, je jednou z najviac využívaných trás práve plavba z Líbye cez Stredozemné more do Talianska.


Líbya sa prepadla do chaosu po páde režimu dlhoročného diktátora Muammara Kaddáfího, ktorého zvrhla ľudová revolúcia v roku 2011. V krajine postupne vznikli dve mocenské centrá. Vrátenie situácie do normálu sa očakáva od nového vedenia v Tripolise, vytvoreného na základe dohody, ktorú sprostredkovala OSN.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies