OSN potvrdila, že zotavovanie svetovej ekonomiky stráca tempo

NETKY.SK • 2 December 2010, 12:43 • 2 min
OSN potvrdila, že zotavovanie svetovej ekonomiky stráca tempo

OSN potvrdila, že zotavovanie svetovej ekonomiky stráca tempo

slovakia

left justify in out

img

Zotavovanie svetovej ekonomiky začalo v lete strácať tempo, v dôsledku čoho sa jej expanzia v roku 2011 spomalí na 3,1 % a v roku 2012 dosiahne 3,5 %. Vyplýva to z najnovšej štúdie Organizácie Spojených národov (OSN).
      Rast svetového hospodárstva v nadchádzajúcich rokoch tak nebude dostatočne razantný na to, aby pomohol opäť vytvoriť stratené pracovné miesta.
      Spomedzi vyspelých štátov sú vyhliadky na zrýchlenie rastu hospodárstva v prípade Európskej únie a Japonska slabšie ako v USA.
      Nemecká ekonomika bude ďalej rásť, ale pomalšie a eurozóne OSN vo svojej najnovšej prognóze dokonca predpovedá, že jej hrubý domáci produkt (HDP) po tohoročnej expanzii o 1,6 % na budúci rok vzrastie len o 1,3 % a v roku 2012 sa zvýši o 1,9 %.
      Nedávno skončená recesia v Spojených štátoch bola podľa tejto štúdie najdlhšia od druhej svetovej vojny a súčasné tempo zotavovania americkej ekonomiky z krízy je najslabšie v porovnaní s jej ožívaním po predchádzajúcich recesiách.
      OSN odhaduje, že ekonomika USA tento rok vzrastie o 2,6 %, na budúci rok spomalí na 2,2 % a až v roku 2012 sa jej výkon mierne zlepší a vzrastie o 2,8 %.
      Motorom ožívania svetového hospodárstva tak budú aj v nasledujúcich rokoch rozvíjajúce sa štáty, ale aj tempo ich rastu sa v rokoch 2011 - 2012 mierne spomalí na 6 % zo 7 % v tomto roku.
      Najrýchlejšie expandujúcimi ekonomikami budú Čína a India, ale aj tým OSN predpovedá spomalenie rastu HDP v rokoch 2011 - 2012 na 7 %.

Zdroj: TASR/DPA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona