OSN potrestala diamantovú spoločnosť za podporu vojnového konfliktu

NETKY.SK • 22 August 2015, 05:59 • 2 min
OSN potrestala diamantovú spoločnosť za podporu vojnového konfliktu

NEW YORK - Organizácia Spojených národov v piatok zaradila na svoj sankčný zoznam spoločnosť zo Stredoafrickej republiky (SAR) zaoberajúcu sa obchodom s diamantmi.

slovakia

left justify in out

Spoločnosť BADICA mala podľa agentúry AP poskytovať podporu ozbrojeným skupinám na oboch stranách tamojšieho krvavého konfliktu prostredníctvom nezákonného obchodu s diamantmi, zlatom a inými komoditami.

 

Expertný výbor OSN vlani odhadol, že zo SAR sa od mája 2013 pašeráckym spôsobom vyviezli diamanty v hodnote 24 miliónov amerických dolárov. Belgické úrady v tamojšej filiálke spoločnosti BADICA vlani v máji zhabali 6634 karátov diamantov.

 

Predmetný výbor tvrdí, že firma svojou činnosťou podporovala bývalých moslimských povstalcov. Sankcie sa vzťahujú aj na vodcu militantov Alfreda Yekatoma, veliteľa povstalcov Habiba Soussoua a pašeráka diamantov Oumara Younousa za podkopávanie mieru a bezpečnosti v krajine.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies