OSN posiela na Bahamy pomoc, hurikán zabil už 30 ľudí

NETKY.SK • 6 September 2019, 06:59 • 2 min
OSN posiela na Bahamy pomoc, hurikán zabil už 30 ľudí

NEW YORK - Na Bahamy smeruje potravinová pomoc, ktorú po ničivom hurikáne Dorian sprostredkuje Svetový potravinový program OSN (WFP).

slovakia

left justify in out

"Organizácia nakúpila osem ton potravín a zabezpečuje ich prevoz na Bahamy," uviedol Stéphane Dujarric. Túto potravinovú pomoc podľa jeho slov následne rozdelia desaťtisícom ľudí, ktorí ju naliehavo potrebujú. Dodal, že WFP "zo strediska OSN v Paname zabezpečuje leteckú prepravu generátorov i kancelárskych kontajnerov pre dve logistické strediská, ktoré sa majú zriadiť na hlavných bahamských ostrovoch".

 

img

 

Podľa Dujarrica OSN poskytne aj satelitné vybavenie, aby v postihnutých oblastiach zabezpečila záchranárom spojenie. OSN medzitým oznámila, že na Bahamách potrebuje po ničivom hurikáne približne 70.000 ľudí okamžitú pomoc, prevažne vo forme potravín, pitnej vody, liekov a ubytovania.

 

Dujarric dodal, že vzhľadom na závažné dôsledky hurikánu svetová organizácia uvoľnila zo svojho fondu pre núdzové situácie 5,4 miliónov dolárov na pomoc 39.000 ľuďom.

 

img

 

Hurikán Dorian je najsilnejšou búrkou, aká podľa záznamov zasiahla Bahamy. Najhoršie postihnutými sú ostrovy Abaco a ostrov Grand Bahama v severnej časti súostrovia, ktoré zasiahol v nedeľu ako mohutný hurikán piatej kategórie. Kým sa v utorok začal pohybovať smerom na sever, zoslabol na druhú kategóriu. O život prišlo najmenej 30 mŕtvych a očakáva sa, že toto číslo ešte výrazne narastie. Obete pochádzajú z ostrovov Abaco a Grand Bahama a sú medzi nimi aj osoby, ktoré boli so zraneniami prevezené na ostrov New Providence.

 

Dorian počas prechodu k juhovýchodnému pobrežiu USA v stredu miestneho času znova zosilnel a zaradili ho tak opätovne do tretej z celkovo piatich kategórií. Rotujúci búrkový systém sa momentálne presúva po východnom pobreží USA ako hurikán druhej kategórie.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies