OSN poprela správy o rezignácii svojho vyslanca pre Sýriu Staffana de Misturu

NETKY.SK • 28 Marec 2017, 07:38 • 2 min
OSN poprela správy o rezignácii svojho vyslanca pre Sýriu Staffana de Misturu

NEW YORK - Organizácia Spojených národov odmietla špekulácie o tom, že by mal špeciálny vyslanec OSN pre Sýriu Staffan de Mistura odstúpiť zo svojej funkcie.

slovakia

left justify in out

"Tieto fámy nie sú pravdivé, Staffan de Mistura pokračuje vo svojej práci. Generálny tajomník OSN (António Guterres) je veľmi spokojný s jeho činnosťou a plne ho podporuje," uviedol v pondelok zástupca Guterresovho tajomníka Farhan Haq.

Panarabská spravodajská stanica al-Arabíja v sobotu s odvolaním sa na vlastné zdroje informovala, že de Mistura odíde v polovici apríla zo svojej funkcie a zaujme miesto námestníka šéfa Rozvojového programu OSN (UNDP). Stanica pritom spomenula ako možných kandidátov na vedúcu pozíciu v UNDP špeciálnu koordinátorku OSN pre Libanon (UNSCOL) Sigrid Kaagovú alebo zástupcu Moslimov v trojčlennom predsedníctve Bosny a Hercegoviny Harisa Silajdžiča.

Iné arabské médiá ešte predtým oznámili, že de Misturov mandát vyprší 31. marca, pričom nebude viac predĺžený. Špekulácie o jeho možnom odstúpení kolujú v médiách už vyše roka. Farhan Haq na margo tohto taliansko-švédskeho diplomata uviedol, že jeho budúcnosť v štruktúrach OSN nezávisí od vývoja súčasného kola rokovaní medzi Damaskom a sýrskou "umiernenou" opozíciou, informovala v noci nadnes agentúra TASS.

De Mistura nahradil v inkriminovanej pozícii alžírskeho diplomata Lachdara Bráhímího, ktorý odstúpil v máji 2014 po dvoch rokoch strávených v tejto funkcii. Prvým špeciálnym vyslancom OSN pre Sýriu bol od februára do augusta 2012 niekdajší generálny tajomník tejto medzinárodnej organizácie Kofi Annan.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona