OSN: Počet mŕtvych na Ukrajine presiahol 6-tisíc

NETKY.SK • 2 Marec 2015, 09:51 • 2 min
OSN: Počet mŕtvych na Ukrajine presiahol 6-tisíc

BERLÍN - Úrad vysokého komisára OSN pre ľudské práva (OHCHR) od začiatku separatistického konfliktu na východe Ukrajiny pred necelým rokom zaevidoval už viac ako 6000 mŕtvych.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Orgán so sídlom v Ženeve v pondelok vyhlásil, že stovky civilistov a vojakov prišli o život v uplynulých týždňoch, keď sa odohrávali prudké boje obzvlášť pri letisku v Donecku a v okolí mesta Debaľceve. Vysoký komisár pre ľudské práva Zajd Raad Zajd al-Husajn vo vyhlásení uviedol, že vyšetrovatelia jeho úradu zistili "neľútostné ničenie civilných životov a infraštruktúry" v nepokojných oblastiach. Rusko naďalej popiera obvinenia Kyjeva i Západu, že vojensky podporuje separatistov, podľa OSN však "dôveryhodné správy nasvedčujú pokračujúcemu prúdeniu ťažkých zbraní a zahraničných bojovníkov" z Ruska do východoukrajinských separatistických oblastí v období od decembra.


Vysokí predstavitelia Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe v piatok potvrdili, že rozsah bojových operácií v celej konfliktnej zóne sa v uplynulých dňoch výrazne znížil a znepriatelené strany tiež sčasti stiahli ťažké zbrane v súlade s mierovou dohodou z prvej polovice februára. Hovorca ukrajinskej armády Andrij Lysenko však cez víkend vyjadril presvedčenie, že separatisti chystajú ďalšiu ofenzívu, pričom ako hlavné ciele označil strategický prístav Mariupoľ pri Azovskom mori a mesto Artemivsk ležiace severne od Donecka.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona