OSN plánuje leteckým mostom odviezť do konca roka z Líbye 15-tisíc migrantov

NETKY.SK • 1 December 2017, 16:56 • 2 min
OSN plánuje leteckým mostom odviezť do konca roka z Líbye 15-tisíc migrantov

ŽENEVA - Organizácia Spojených národov plánuje do konca decembra do rodných krajín letecky prepraviť 15.000 migrantov, ktorí sú zadržiavaní v táboroch v Líbyi. Informovala o tom v piatok vo švajčiarskej Ženeve Medzinárodná organizácia pre migráciu (IOM).

slovakia

left justify in out

Oznámenie nasleduje po tom, čo sa Európska únia (EÚ) a Africká únia (AÚ) tento týždeň na summite v Pobreží Slonoviny dohodli na pláne evakuácie migrantov z Líbye, pričom líbyjský premiér Fájiz Sarrádž súhlasil, že umožní agentúram OSN prístup do zadržiavacích táborov pre migrantov.

 

IOM odhaduje, že v Líbyi sa nachádza 700.000 až milión migrantov, a v tamojších táboroch ich zadržiavajú úrady aj zločinecké skupiny. Líbya je tranzitný štát na trase migrantov putujúcich z Afriky cez Stredozemné more do Európy za lepším životom. V preplnených líbyjských táboroch žijú obrovské počty migrantov a utečencov v neľudských podmienkach - trpia nielen preľudnenosťou, ale aj nedostatkom jedla, mučia ich, vydierajú. Často sa dostanú do rúk zločincov, ktorí ich údajne predávajú do otroctva.

 

Nové letecké operácie sú financované Európskou úniou, dodal hovorca IOM. "Rozšírenie nášho návratového programu možno neposlúži úplnému vyriešeniu ťažkej situácie migrantov v Líbyi, ale je našou povinnosťou a absolútnou prioritou odviesť migrantov preč zo zadržiavacích centier," citovala IOM slová svojho generálneho riaditeľa Williama Lacyho Swinga.

 

IOM zatiaľ tento rok odviezla v Líbye vyše 14.000 ľudí. Väčšina migrantov, ktorí žiadajú IOM, aby ich dopravila domov, pochádza z krajín subsaharskej Afriky ako Nigéria, Guinea či Gambia, dodala tlačová agentúra DPA. Severoafrická Líbya sa celkovo zmieta v chaose, ktorý nastal v roku 2011 po zvrhnutí dlhoročného diktátora Muammara Kaddáfího.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies