OSN: Palestínčania sa stanú členom ICC 1. apríla

NETKY.SK • 8 Január 2015, 11:16 • 2 min
OSN: Palestínčania sa stanú členom ICC 1. apríla

NEW YORK - Generálny tajomník OSN Pan Ki-mun potvrdil, že Palestínčania sa formálne stanú členmi Medzinárodného trestného súdu (ICC) 1. apríla a súdny zdroj v stredu uviedol, že súdne právomoci budú siahať späť do 13. júna 2014.

slovakia

left justify in out

To znamená, že súdny prokurátor by mohol vyšetrovať 50-dňovú vojnu medzi Izraelom a militantmi z Hamásu v Pásme Gazy v júli a auguste 2014, počas ktorej zahynulo 2 100 Palestínčanov a 67 izraelských vojakov a traja izraelskí civilisti.

 

Súd so sídlom v Haagu sa zaoberá vojnovými zločinmi, zločinmi proti ľudskosti a genocídou. Stíhať by mohol každého, kto spáchal takéto zločiny na Palestínskom území. Izrael ani USA nie sú signatármi zmluvy o ICC, avšak ich občania by mohli byť súdení pre podozrenia zo zločinov spáchaných na palestínskych územiach. 

 

Palestínske zastúpenie pri OSN v piatok formálne odovzdalo jej predstaviteľom súbor medzinárodných dohôd, ktoré prezident Mahmúd Abbás podpísal po tom, ako Bezpečnostná rada organizácie neschválila rezolúciu požadujúcu od Izraela ukončenie okupácie palestínskych území do konca roka 2017. Najnovší krok vyvoláva nevôľu Izraela, ale aj Spojených štátov, ktoré ako člen BR OSN spolu s Austráliou v utorok hlasovali proti rezolúcii. Na základe takzvaného Rímskeho štatútu sa Palestína stane členom ICC v prvý deň mesiaca nasledujúceho po 60-dňovej čakacej lehote.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona