OSN odsúdila porušovanie ľudských práv v Severenej Kórei

NETKY.SK • 18 December 2018, 10:11 • 2 min
OSN odsúdila porušovanie ľudských práv v Severenej Kórei

NEW YORK - Valné zhromaždenie (VZ) OSN prijalo rezolúciu odsudzujúcu Severnú Kóreu za systematické, rozsiahle a hrubé porušovanie ľudských práv a využívanie svojich prostriedkov na financovanie jadrových zbraní a balistických rakiet na úkor blaha obyvateľov. Informovala o tom v utorok agentúra AP.

slovakia

left justify in out

VZ OSN v rezolúcii prijatej v pondelok upozorňuje na skutočnosť, že podľa odhadov vyše desať miliónov Severokórejčanov trpí podvýživou a že v tomto severovýchodnom ázijskom štáte dochádza k "neprijateľne veľkému rozmachu chronickej a akútnej podvýživy".

 

img

 

OSN je veľmi vážne znepokojená správami o mučení, zadržiavaní, znásilňovaní, verejných popravách, trestoch smrti či neprítomnosti právneho štátu.

Pri hlasovaní o rezolúcii, navrhovanej Japonskom a Európskou úniou, dosiahli členovia OSN v pondelok konsenzus, ale krajiny ako Rusko, Čína, Kuba a Venezuela sa od nej dištancovali. Mnohí nesúhlasia s rezolúciami navrhovanými konkrétnymi krajinami a tvrdia, že otázkami ľudských práv by sa mala zaoberať Rada OSN pre ľudské práva, ktorá sídli v Ženeve.

 

Severokórejský veľvyslanec Kim Song povedal, že jeho krajina rezolúciu OSN o ľudských právach v Kórejskej ľudovodemokratickej republike (KĽDR) kategoricky odmieta. Ide o výsledok politického komplotu a nepriateľských síl".

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona