OSN odštartovala ďalšie kolo mierových rozhovorov o Sýrii

NETKY.SK • 23 Február 2017, 12:14 • 2 min
OSN odštartovala ďalšie kolo mierových rozhovorov o Sýrii

ŽENEVA - Organizácia Spojených národov odštartovala dnes v Ženeve ďalšie kolo mierových rozhovorov o Sýrii.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Séria rokovaní sa začala schôdzkou osobitného vyslanca OSN pre Sýriu Staffana de Misturu s delegáciou zastupujúcou vládu sýrskeho prezidenta Bašára Asada.

 

Na stretnutie s de Misturom prišiel sýrsky vyslanec pri OSN Bašár Džaafarí len s malým tímom svojich spolupracovníkov, a nie s kompletnou delegáciou.

 

V priebehu dneška by sa mal vyslanec OSN stretnúť aj predstaviteľmi sýrskej opozície.

 

Ide o prvé mierové rozhovory o urovnaní sýrskeho konfliktu za posledných desať mesiacov. Vlani v apríli diskusie uviazli na mŕtvom bode kvôli eskalácii bojov v Sýrii.

 

Samotný vyslanec OSN neočakáva, že by súčasné kolo ženevských rokovaní mohlo priniesť prelom v riešení sporných otázok. Diskusie sa budú zameriavať najmä na praktické otázky spojené s konaním nových volieb, vytvorením prechodnej vlády a spísaním novej ústavy.

 

Okrem OSN sa politické riešenie sýrskeho konfliktu snažia sprostredkovať aj Rusko, Irán a Turecko, ktoré od začiatku tohto roku zorganizovali už niekoľko kôl rozhovorov v kazašskom hlavnom meste Astana.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Roman Kalina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies