OSN: Od vlaňajšieho apríla prišlo na Ukrajine o život vyše 5000 ľudí

NETKY.SK • 23 Január 2015, 12:53 • 2 min
OSN: Od vlaňajšieho apríla prišlo na Ukrajine o život vyše 5000 ľudí

ŽENEVA - Počet obetí v konflikte na Ukrajine presiahol už 5000, informoval dnes Úrad vysokého komisára OSN pre ľudské práva (OHCHR) s tým, že počet obetí môže byť ešte vyšší.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Podľa štatistiky OSN si boje na východe Ukrajiny, ktoré vypukli vlani v apríli, vyžiadali doteraz životy 5086 ľudí. Hovorca OHCHR Rupert Colville však dnes na tlačovej konferencii v Ženeve podľa agentúry Reuters upozornil, že skutočný počet obetí môže byť oveľa vyšší.

 


     

V štatistike je zahrnutých aj 262 obetí bojov a ostreľovania, ktoré sa medzi vládnymi jednotkami a oddielmi proruských separatistov rozpútali v posledných deviatich dňoch. Súčasnú eskaláciu na východe Ukrajiny označil Colville za najhoršiu od septembra, keď obe strany uzavreli prvú dohodu o prímerí.
     

Úrad OSN pre utečencov dnes súčasne upozornil, že nové bezpečnostné opatrenia, ktoré prijala ukrajinská vláda, bránia snahám o dodanie humanitárnej pomoci civilistom uviaznutým v bojových zónach v Donbase, ako aj ľuďom, ktorí sa presídlili do bezpečnejších oblastí v rámci Ukrajiny.
     

Agentúra UNIAN dnes informovala, že Rusko v krátkom čase plánuje na Ukrajinu vypraviť v poradí už 12. humanitárny konvoj s pomocou pre obyvateľstvo Donbasu. Tieto zásielky vyvolávajú hnev a protesty vlády v Kyjeve, ktorá Rusko podozrieva, že humanitárna pomoc je v skutočnosti určená pre oddiely proruských separatistov a jej súčasťou sú aj zbrane a munícia. Humanitárne konvoje prechádzajú na ukrajinské územie cez pohraničné priechody, ktoré nekontrolujú prokyjevské úrady.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies