OSN ocenila britského prírodovedca Attenborougha za celoživotný prínos

NETKY.SK • 21 Apríl 2022, 11:52 • 2 min
OSN ocenila britského prírodovedca Attenborougha za celoživotný prínos

LONDÝN – Program Spojených národov pre životné prostredie (UNEP) udelil britskému prírodovedcovi Davidovi Attenboroughovi ocenenie Champion of the Earth za jeho celoživotný prínos v zvyšovaní povedomia o svete prírody a klimatickej zmene. TASR správu prevzala z webovej stránky stanice BBC.

slovakia

left justify in out

Attenborough (95) pri preberaní ceny povedal, že svet musí začať konať už hneď teraz, aby zachránil prírodu i celú planétu. Úspešné príbehy z oblasti životného prostredia by podľa jeho slov mali prinášať nádej, že zmenu je možné dosiahnuť. „Veľryby boli pred 50 rokmi na celom svete na pokraji vyhynutia,“ povedal. Dodal, že ľudia vtedy spojili sily a dnes je v mori viac veľrýb než kedykoľvek predtým. „Poznáme problémy a vieme, čo robiť na ich riešenie. Jediné, čo nám chýba, je jednotný postup,“ povedal.

 

Ocenenie Champion of the Earth udeľuje UNEP každoročne od roku 2005 osobnostiam z rôznych oblastí. Attenborough sa narodil 8. mája 1926 v Londýne. Vyštudoval zoológiu a geológiu na Cambridgeskej univerzite a dva roky slúžil v Britskom kráľovskom námorníctve. Začiatkom 50. rokov sa začala jeho dlhodobá spolupráca so stanicou BBC, pre ktorú pripravoval mnohé náučné programy – napríklad Animal Patterns, Zoo Quest, Adventure, Civilisation či Planet Earth. V období posledných štyroch rokov Attenborough výrazne upozorňuje na nebezpečenstvá, ktoré našej planéte spôsobuje klimatická zmena, pripomína BBC.

 

 

Možno vás zaujme: Alžbeta II. oslavuje 96. narodeniny



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Johny domansky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies